RWE Image

Volg hier de bouw van het nieuwe windpark

Windpark Karolinapolder

Sinds 1998 staat in Karolinapolder langs het Volkerak ter hoogte van Dinteloord een windpark van RWE. De windturbines hebben jarenlang goed gefunctioneerd, maar zijn na 25 jaar toe aan vervanging. In februari 2024 is RWE begonnen met de werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe windpark Karolinapolder. Het windpark krijgt vier nieuwe windturbines en is in 2025 gereed. Op deze pagina vindt u gedurende de bouwfase informatie om de bouw te kunnen volgen, en ook informatie over de uitwerking van de sociale randvoorwaarden, zoals deze zijn afgesproken tussen de provincie Noord-Brabant en RWE Renewables.

Feiten en cijfers

4 x 00 megawatt

Aantal turbines

00 meter

Ashoogte

00 meter

Tiphoogte

00 meter

Lengte wiek

00

(financiële) regelingen voor de omgeving

00

Windpark gereed

Efficiëntere duurzame energieopwekking

De nieuwe moderne windturbines kunnen veel meer duurzame elektriciteit opwekken per turbine dan vorige generaties windturbines. Dat komt vooral door de grotere hoogte (meer wind) en een grotere rotordiameter (meer windvang). Om vanwege de grotere rotordiameter geen last van elkaars turbulentie te hebben, moeten de nieuwe turbines verder uit elkaar staan. De nieuwe windturbines kunnen dus niet op dezelfde plek worden geplaatst. Daarnaast zijn de oude funderingen niet geschikt voor de modernere grotere windturbines. De oude funderingen worden verwijderd. De grond komt weer beschikbaar.

Opstelling in een cluster

Voor het nieuwe windpark is gekozen voor een cluster-opstelling van de windturbines. Twee windturbines staan in lijn naast de dijk. De andere twee zijn meer landinwaarts gepositioneerd.

Daarbij is binnen de mogelijkheden van het gebied rekening gehouden met een zo groot mogelijke afstand tot de woonkern Dinteloord waardoor zo min mogelijk woningen hinder ondervinden van schaduw en geluid. In de afbeelding is de cluster-variant zichtbaar.

Via deze viewer kunt u een visualisatie van het nieuwe windpark vanuit verschillende plaatsen in Dinteloord bekijken. 

RWE Image

Bouw in fasen, gereed begin 2025

De bouw van het park vindt in verschillende fasen plaats. De eerste fase bestaat uit het verwijderen van de oude windturbines. Dat is medio februari gebeurd. RWE heeft hierover een nieuwsbericht verstuurd dat in de lokale media is verschenen. Hieronder een overzicht van de fasen.

RWE Image

Het afbreken van het oude windpark Karolinapolder is afgerond. De turbines zijn verwijderd en afgevoerd. De volgende fase van het project is gestart, het aanleggen van de nieuwe infrastructuur (parkwegen, kabels en nieuwe fundaties). Hiervoor zijn veel transporten nodig. Om de veiligheid te bevorderen vinden alle transporten om de dorpskern van Dinteloord plaats.

Het oorspronkelijke plan was om gebruik te kunnen maken van twee toegangswegen tot het windpark: via de Schenkeldijk en via de Sasdijk. De toegang via de Schenkeldijk is gebruikt voor de ontmanteling en afvoer van de oude windturbines en de start van de aanleg van de nieuwe infrastructuur. Door een onvoorziene langere doorlooptijd van de vergunning is de toegangsweg via de Sasdijk nog niet beschikbaar. Het is de verwachting dat de vergunning in september wordt afgegeven.

Daarom wordt voor standaard transporten gebruik gemaakt van de ingang via de Schenkeldijk. Speciale transporten en beton transporten zijn tot nader orde uitgesteld. RWE is in overleg met de direct omwonenden om de speciale transporten mogelijk te maken.

De nieuwe windturbines en de bouwkraan worden later dit jaar in onderdelen aangevoerd via de toegang Sasdijk. De planning is dat dit plaats gaat vinden in oktober, komend vanaf de A4 afslag Willemstad, om de dorpskern van Dinteloord heen.

RWE Image
Route naar ingang Schenkeldijk
RWE Image
Route naar ingang Sasdijk

Windpark Karolinapolder

Stuur een e-mail naar het projectteam

Stuur een e-mail

Een tweede leven voor de windturbines

Van 17 tot en met 21 februari 2024 zijn de vier oude windturbines verwijderd. Ze zijn verkocht en worden na een opknapbeurt opnieuw in het buitenland geplaatst (in dit geval binnen Europa). De funderingen worden verwijderd, waarna de grond weer beschikbaar is.

RWE Image
RWE Image
RWE Image
RWE Image
RWE Image
RWE Image

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Windpark Westereems

Informatie over windpark Westereems.

Lees verder

Windpark Oostpolderdijk

Oostpolderdijk is een windpark vlakbij Eemshaven, het noordoostelijkste puntje van de provincie Groningen.

Lees verder

Windpark Kattenberg – Reedijk

Aan de snelweg A58 staan 4 windturbines van elk 2,4 MW in lijn opgesteld.

Lees verder

RWE Renewables Benelux B.V.

Windpark Karolinapolder

Grote Voort 247
8041 BL  Zwolle