H2opZee

Demonstratieproject op zee voor groene waterstof

Het project

H2opZee is een waterstofproject op de Noordzee. Het idee is om ver op zee elektrolysers met een capaciteit van 300 tot 500 megawatt te bouwen voor het maken van waterstof.

De stroom voor de elektrolysers wekken we op met zeewind. Zo produceren we groene waterstof op zee. Met dit project willen we de ontwikkeling van een waterstofeconomie in Nederland stimuleren.

H2opZee Logo

Waarom dit project?

H2opZee is voortgekomen uit een initiatief van TKI Wind op Zee. Dit is een programma dat de ontwikkeling van windinnovaties op zee stimuleert.

Wij stapten samen met Neptune Energy in een samenwerkingsverband om dit waterstofproject op zee te ontwikkelen.

Neptune Energy is de grootste offshore gasproducent in het Nederlandse deel van de Noordzee.

RWE Image

Ons aandeel

Met H2opZee maken wij als RWE deel uit van een van 's werelds eerste en grootste waterstofprojecten van dit type. Ons aandeel is onze ruime ervaring met wind op zee en onze waterstofexpertise.

Met de lessen uit dit demonstratieproject willen we bijdragen aan het verder ontwikkelen van de waterstofeconomie in Nederland.


Wat levert het op?

De kennis die we met dit project opdoen, versterkt de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie. Dit project bevordert de offshore energietransitie in Nederland. Het helpt om de productiewaardeketen van windenergie en groene waterstof naar Nederland te trekken. En het levert technologie en kennis op die we wereldwijd kunnen exporteren.


Projectplanning

Eind 2023 verwachten we de haalbaarheidsstudie af te ronden. We hopen eind 2030 aan de slag te kunnen met een demonstratielocatie voor 500MW groene H2 offshore, in overeenstemming met de doelstellingen van het ministerie.

Waterstof

Jouw vragen over het onderwerp

 

Waterstof is cruciaal in de energietransitie, omdat het schoon is en energieopslagmogelijkheden biedt. Wij beantwoorden graag jouw vragen over waterstof en over onze projecten.