RWE Image

Geertruidenberg

RWE Generation NL

RWE Generation NL is de Nederlandse dochteronderneming van RWE Generation SE, waarvan het hoofdkantoor in Essen, Duitsland is gevestigd. Dit bedrijfsonderdeel heeft zijn wortels in de grootschalige productie van energie, met voorheen voornamelijk het gebruik van fossiele brandstoffen als steenkool en gas. De laatste jaren is gestart met het stapsgewijs vervangen van steenkool door duurzame biomassa, waarmee RWE een belangrijke bijdrage levert aan het behalen van de klimaatdoestellingen in Nederland. De komende jaren zal de CO2-uitstoot van de centrales verder worden gereduceerd.

RWE Generation is op basis van productietechnologie verdeeld in drie divisies waarin kennis, kunde en de installaties zijn verzameld. De productielocaties zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland en de teams teams werken internationaal samen.

Alle gasgestookte eenheden in Nederland, gevestigd in Moerdijk, Maasbracht, Eemshaven en Geleen maken deel uit van de divisie Gas, de grootste divisie van RWE Generation.

De divisie Biomassa heeft zijn twee grootste centrales in Nederland: in Geertruidenberg en Eemshaven. De Amercentrale in Geertruidenberg heeft steenkool al voor 80% vervangen door biomassa (massabasis). In Eemshaven wordt 15% van de elektriciteitsproductie met de inzet van biomassa gerealiseerd.

De derde divisie Hydro & Storage (water & opslag) heeft geen productie installaties in Nederland. Het betreft vooral de waterbekkenopslag centrales in Duitsland. Maar ook de speciale producten mijngas en biogas.

Betrokkenheid bij internationale grote projecten. 

De divisies zijn weliswaar ingedeeld op productietechnologie, de internationale samenwerking in projecten overstijgt deze. Zo is de Eemshavencentrale (namens divisie Biomassa) samen met RWE Renewables en het nieuwe team RWE Hydrogen betrokken bij een van de grootste waterstof projecten van Europa: NortH2. Samen met andere onderdelen van RWE en partners als de provincie Groningen, Shell, Gasunie en Groningen Seaports werkt NortH2 aan een infrastructuur voor waterstof in Noordwest-Europa.

Een andere noemenswaardige samenwerking is het door RWE Renewables realiseren van zonneparken op productielocaties van RWE Generation, zoals de Amercentrale.

Biomassa

Uitbreiding van biomassa voor een succesvolle energietransitie

Lees verder

Steenkool

RWE bouwt de resterende kolencentrales in Nederland om voor het gebruik van duurzame biomassa.

Lees verder

Gas

Gas zal een beslissende bijdrage leveren aan de energietransitie.

Lees verder

Waterstof

Belangrijk voor het succes van de energietransitie

Lees verder

Waterkracht

RWE maakt gebruik van de beperkte mogelijkheden voor waterkrachtcentrales in Nederland.

Lees verder