RWE Image

Groene landbouwstroom

Biomassa is meer dan hout. RWE doet uitgebreid onderzoek naar nieuwe grondstoffen en toepassingen. Zo zijn er agro-residuen: materialen die overblijven na het oogsten en verwerken van landbouwgewassen.

RWE heeft afgelopen jaren op de Amercentrale proeven gedaan met pellets van bagasse uit Brazilië. Bagasse is het vezelachtige afval dat overblijft na suikerproductie. Hiervan zijn pellets gemaakt en deze zijn met succes gestookt in de Amercentrale. De bagasse is afkomstig van duurzame suikerrietplantages ten westen van Sao Paolo, op meer dan 2.000 kilometer afstand van het Amazonegebied.

In de test zijn technische aspecten onderzocht, zoals logistiek, opslag, verbranding en emissies van bagasse-pellets. Momenteel wordt ook gekeken naar de samenstelling van reststoffen die overblijven en geschikt zijn voor hoogwaardige toepassing in wegen- en woningbouw. 

RWE kijkt kritisch naar de herkomst van al haar grondstoffen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent rekening houden met milieubescherming, klimaatverandering, sociale belangen en mensenrechten. Solidaridad inventariseert, in samenwerking met RWE, de visie op mogelijke voor- en nadelen van bagasse als biobrandstof van diverse stakeholders in Brazilië en Nederland.