RWE Renewables Europe & Australia GmbH

RWE start werkzaamheden windpark Karolinapolder

RWE Image
  • Vier huidige windturbines vervangen voor vier nieuwe windturbines
  • Van 2,4 megawatt naar 19,2 megawatt gezamenlijk vermogen
  • Nieuwe windpark in 2025 gereed

Geertruidenberg, 15 februari 2024

RWE is begonnen met de werkzaamheden voor de bouw van het windpark Karolinapolder aan het Volkerak bij Dinteloord, nu zowel de natuurvergunning als de omgevingsvergunning onherroepelijk zijn. Het windpark krijgt vier nieuwe windturbines en is in 2025 gereed. Het nieuwe windpark is onderdeel van het regiobod Regionale Energiestrategie (RES) West-Brabant.

Het huidige windpark Karolinapolder heeft vier windturbines van elk 0,6 megawatt (MW). Deze windturbines dateren van 1998 en zijn aan inmiddels aan vervanging toe. Met hun gezamenlijk vermogen van 2,4 megawatt (MW) wekken ze genoeg hernieuwbare energie op voor het gemiddelde verbruik van ongeveer 1.500 huishoudens. Het nieuwe windpark Karolinapolder gaat bestaan uit 4 Nordex N133 windturbines met elk een vermogen van 4,8 megawatt. 
Deze zijn samen goed voor maar liefst 19,2 MW, dit is dertien maal meer energie dan het huidige park en genoeg voor circa 20.000 huishoudens.

Drie bouwfasen

De realisatie van het nieuwe windpark gebeurt in drie verschillende fases. De eerste fase bestaat uit het afbreken en afvoeren van de bestaande windturbines. In maart en april van dit jaar worden de fundaties verwijderd. Om de veiligheid te bevorderen en zoveel mogelijk overlast te beperken, vinden er geen transporten plaats in de dorpskern van Dinteloord. Het transport ten behoeve van de ontmanteling zal rijden vanaf de Schenkeldijk (toegang windpark) naar de Oudlandsedijk, Bloemendijk, Meekrapweg, Steenbergseweg,  Noordlangeweg en dan naar de A4. Vanaf de A4 naar het windpark is de route via de Noordlangeweg en Oudlandsedijk naar de Schenkeldijk. Van maart tot en met ongeveer oktober 2024 vindt de tweede fase plaats: de aanleg van de (tijdelijke) parkwegen, bekabeling en fundaties voor de nieuwe windturbines. 
De derde en laatste fase is het aanvoeren en bouwen van de nieuwe windturbines. Deze start in september en loopt door tot ongeveer februari 2025.

Downloads

Verdere Mededelingen

RWE ontvangt subsidie voor Eemshydrogen-project om elektrolyser van 50 megawatt te bouwen voor de productie van groene H2

29.04.2024

Lees verder

RWE start bouw van grootschalig batterijopslagproject in Nederland

07.02.2024

Lees verder

RWE geeft groen licht voor grootschalig batterijopslagproject in Eemshaven

21.09.2023

Lees verder