Job Portal
RWE Image

Senior advisor Environment

Ronald Zwart

Ronald Zwart vertelt over zijn uitdagende en zinvolle werk

“Wij staan midden in de energietransitie!”

Ronald Zwart is senior adviseur en plaatsvervangend hoofd van onze afdeling Environment. “Never a dull moment”, lacht Ronald als hij over zijn werk vertelt. “We staan midden in de energietransitie en dat zorgt elke dag voor een flinke dosis dynamiek.” Ronalds afdeling is verantwoordelijk voor alle milieuvergunningen en voor het borgen van de duurzaamheid van onze biomassa. “We leggen bijvoorbeeld jaarlijks verantwoording af over de manier waarop we aan de strenge duurzaamheidseisen voldoen. En iedere keer als de overheid onze verantwoording goedkeurt, zijn we trots!” ;

De strengste eisen van de wereld

Windmolens en zonnepanelen zie je, maar biomassa is vrij onzichtbaar. Toch vertegenwoordigt deze organische brandstof zo’n 60% van de groene energie in ons land. Het is dus erg belangrijk dat die biomassa duurzaam is. Dat vindt de overheid ook, en daarom hebben wij in Nederland de strengste duurzaamheidseisen van de hele wereld. Ronald legt uit hoe zijn afdeling ervoor zorgt dat RWE aan die eisen voldoet: “Als de biomassa hier per schip aankomt, moet alle duurzaamheidsdocumentatie in orde zijn. Die documentatie begint al bij de producenten van de biomassa. Daarom hebben wij veel contact met hen. Maar we zijn net zo intensief betrokken bij wat er daarna met de biomassa gebeurt. We zorgen dat elke stap in het proces aan de juiste voorwaarden voldoet. Onze afdeling is trots dat we op deze manier een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering!”

Milieuvergunningen

De andere hoofdtaak van de afdeling Environment is zeker zo enerverend. “Wij zorgen ervoor dat de milieuvergunningen voor al onze locaties goed geregeld zijn, zodat de centrales mogen draaien”, vertelt Ronald. “Voor zo’n vergunning moet je aan allerlei voorwaarden voldoen en je moet de regels naleven. Met alle ambities voor een steeds schoner leefmilieu en de continu veranderende regelgeving, staan we, ook als het om de milieuvergunningen gaat, telkens voor leuke nieuwe uitdagingen!”

De dynamiek krijg je er gratis bij

Dat het nooit saai is op de afdeling Environment is inmiddels wel duidelijk. En daar komt nog bij dat verduurzamen een actueel onderwerp is, waar iedereen een mening over heeft. “De dynamiek die dat teweegbrengt, krijg je er gratis bij en maakt het werk heel interessant. Zo hebben we te maken met het milieubeleid van de overheid, met kritische vragen van milieuactivisten en met de belangen van de buren en de burgemeester. En ook intern hebben we veel stakeholders. We zijn regelmatig in gesprek met de PR-afdeling bijvoorbeeld en met onze juristen en commerciële collega’s. Voor mij is die dynamiek, in combinatie met het bijdragen aan de energietransitie, precies de reden dat ik zo graag bij RWE werk.”

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Naima Hassan, Controlling- & Reporting Expert

Zorgen dat alle cijfers kloppen en daarmee werken aan een gezond bedrijf. Dat geeft mij energie.

Lees verder

Leonard van den Hoek, Process Engineer Biomass

Werken bij RWE betekent bijdragen aan de energievoorziening van vandaag en morgen.

Lees verder

Ilse Vloemans, Project Manager New Ways of Working

De energietransitie vraagt ook om continu verbeteren en veranderen van onze interne organisatie.

Lees verder