RWE Image

Kooiladder vervangen op koeltoren Amercentrale

Sinds dinsdag 5 september 2023 vinden er werkzaamheden plaats aan de koeltoren van de Amercentrale. De kooiladder, die hangt aan de buitenkant van de koeltoren, wordt vervangen. Dit is letterlijk een ladder in een kooi, omdat de ladder zelf voor de veiligheid van de gebruiker omgeven is door een kooiconstructie.

De kooiladder is al enkele jaren niet in gebruik, omdat hij niet meer voldoet aan de huidige veiligheids- en constructie-eisen.

“Het vervangen van de kooiladder is een risicovol karwei dat daarom door specialisten wordt uitgevoerd”, zegt veiligheidskundige Ali-Emre Ozciger. “Alle materialen die we gebruiken worden iedere dag voor aanvang van de werkzaamheden gecontroleerd. De weersomstandigheden hebben grote invloed op de voortgang. Bij te harde wind en bijvoorbeeld onweer staken we het werk.”

Naast de kooiladder, wordt ook de leuning op de top van de 130 meter hoge koeltoren vervangen.

RWE Image

Nestkast voor slechtvalken

Op één van de platformen van de kooiladder is een nestkast voor slechtvalken. De slechtvalk (falco peregrinus) is een roofvogel, bekend om zijn indrukwekkende snelheid. Met vleugels die een spanbreedte tot 1 meter kunnen hebben, bereikt hij in duikvlucht snelheden tot wel 320 kilometer per uur. Slechtvalken komen op vrijwel alle continenten voor en nestelen vaak op kliffen en hoogbouw. RWE heeft energiecentrales met koeltorens in Maasbracht, Geertruidenberg en Moerdijk en op al deze koeltorens zijn nestkasten geplaatst om te helpen de populatie van deze beschermde roofvogel op peil te houden. Vrijwel ieder jaar kunnen wij kuikens verwelkomen.

RWE Image

De nestkast bij de Amercentrale wordt tijdens de werkzaamheden geïnspecteerd, eventueel gerepareerd, en na afloop weer teruggeplaatst op één van de nieuwe platformen. Dit gebeurt in overleg met de Werkgroep Roofvogels Hoeksche Waard. Het gehele karwei neemt ongeveer vier weken in beslag.


Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Amercentrale

Duurzame biomassa vervangt geleidelijk steenkool

Lees verder
RWE Image

Marjanne van Ginkel

Woordvoerder