RWE Generation SE

Grensoverschrijdende samenwerking voor waterstof: Nederlandse handelsdelegatie bezoekt RWE campus in Essen

16.11.2023

Hernieuwbare waterstof speelt een grote rol in de verduurzaming van de industrie en de transportsector. Binnen Europa hebben Nederland en Duitsland het meeste hiervan nodig en daarom gaan beide landen intensiever met elkaar samenwerken. Dit is afgesproken tijdens een economische missie over waterstof, waaraan de Koning en een veertigtal Nederlandse bedrijven deelnamen. Ook de RWE-campus in Essen werd bezocht.

Op dinsdag 14 november was de eerste dag van de economische missie naar Noordrijn-Westfalen. In de ochtend bezocht de delegatie onder andere het Zentrum für BrennstoffzellenTechnik (ZBT), waar CEO Peter Beckhaus vertelde over hoe zij brandstofcellen ontwikkelen en produceren die op kleine en grote schaal in mobiliteitsoplossingen worden toegepast. Vervolgens was er voor de delegatie een lunch georganiseerd, waaraan Koning Willem-Alexander en onze CEO Markus Krebber ook deelnamen, en werd er verder gepraat over de wederzijdse uitdagingen van de energietransitie. Aansluitend was er een netwerkprogramma waarbij 35 Nederlandse en 55 Duitse bedrijven zo’n 200 gesprekken met elkaar voerden over de te versterken samenwerking. De delegatie sloot de dag af met een uitgebreid diner.

Versterken grensoverschrijdende samenwerking

Het bleef niet alleen bij praten want staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ondertekende drie intentieverklaringen op het gebied van waterstof. Twee met de federale Duitse overheid en één met de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief: “Duitsland is voor Nederland een cruciale partner voor de ontwikkeling van de waterstofmarkt. Met de intentieverklaringen tussen Nederland met Duitsland, zowel op landelijk niveau als met de deelstaat Noordrijn-Westfalen, is de noodzakelijke infrastructuur een belangrijke stap dichterbij gekomen. En ook op het gebied van de import van waterstof trekken we met een gezamenlijke tender samen op.”

Bezoek RWE-campus

RWE had de eer om, als bedrijf met het hoofdkantoor in Noordrijn-Westfalen, de missie op de tweede dag te organiseren. De handelsdelegatie bezocht onze campus in Essen en dit bood ons de mogelijkheid om ons portfolio van meer dan dertig waterstofprojecten te laten zien en om de delegatie mee te nemen op een rondleiding over de grootste grondstoffenhandelsvloer van Europa. Onder andere Sopna Sury, COO Waterstof bij RWE Generation, en Lijs Groenendaal, Directeur Waterstof bij RWE Generation, waren erbij en gaven een toespraak. Lijs: “Het was echt een waardevolle missie. Het opdoen van de nodige kennis en inspiratie waren belangrijk, maar ook contact maken met collega-afgevaardigden, een gemeenschappelijk doel vinden in het koolstofvrij maken door middel van groene waterstof, het ontmoeten van veel nieuwe stakeholders in de matchmaking. En niet te vergeten het handelsdiner met veel afgevaardigden, bedrijven en alle bezoekende ambtenaren.”

Tijdens de handelsmissie werd, zoals Theo Henrar (voorzitter FME) dit in zijn blog beschrijft als het ‘kip-ei probleem’, duidelijk dat veel bedrijven wel willen overstappen op waterstof, maar dat ze een goede infrastructuur missen. Bovendien is er te weinig waterstof beschikbaar, waardoor overstappen nog niet kan. Anderzijds zijn er bedrijven die waterstof willen produceren en leveren, maar het ontbreekt nog aan voldoende afzetmarkt waardoor investeren risicovol is. De bedrijven willen daarom dat de overheid hierin een sturende rol gaat spelen en men is dan ook blij met de getekende intentieverklaringen.

Nederland waterstofland

De Nederlandse waterstofambities zijn groot. Ons land kan zich binnen Noordwest-Europa tot één van de belangrijkste waterstofhubs van de regio ontwikkelen, mede dankzij de belangrijke havenfaciliteiten die import mogelijk maken voor zowel Duitsland als Nederland. Eind oktober startte Gasunie de aanleg van de eerste waterstofleiding, waarbij onder andere het doel is om de nationale waterstofnetwerken (backbones) van Nederland en Duitsland met elkaar te koppelen. Hierover zijn afspraken tot nauwe samenwerking gemaakt tussen de Nederlandse en de Duitse federale overheid. Dit geldt ook voor de Delta Rijn Corridor, waarop RWE de Amercentrale wil aansluiten in verband met het BECCUS-project.