Plannen voor 100 megawatt elektrolyser versterken RWE's groene waterstof ambities op Eemshaven
30.10.2024
Tijdens de opening stond men stil bij alle ondernomen stappen die nodig waren om het project tot een succes te maken. Omdat bij een dijk de veiligheid en het voorkomen van overstromingen voorop staan, is nauwkeurig onderzocht hoe een windturbine de dijk kan versterken. Dit is mogelijk dankzij een speciale constructie van de funderingen van de windturbines.
Na het inhoudelijke programma openden Melissa van Hoorn (gedeputeerde provincie Groningen), Herman Beerda (lid Dagelijks Bestuur Waterschap Noorderzijlvest) en Fernando Martin Alvarez (RWE) het windpark en konden de ongeveer tachtig aanwezigen kijken bij de windturbines en verder bijpraten over dit innovatieve project.
Voor de afname van de groene stroom die onder meer wordt opgewekt door Windpark Oostpolderdijk, sloot RWE in februari 2021 een power purchase agreement (PPA) met ASML, dit is ‘s werelds grootste leverancier van lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie.
Uitbreiding duurzame energie Nederland
RWE is toonaangevend in de energietransitie en ziet Nederland als een van de strategische markten waar ze haar duurzame energieportfolio verder wil uitbreiden. Op dit moment exploiteert RWE hier twaalf onshore windparken. Ook voegde RWE dit jaar het eerste drijvende zonneproject toe aan haar duurzame portfolio, dat deel uitmaakt van Zonnepark Amer. Daarnaast heeft RWE een bod uitgebracht voor het nog te realiseren windpark op zee, Hollandse Kust West – kavels VI en VII. Een ander innovatief project van RWE in Nederland, is het project Anubis: hierbij krijgen 43 ion-lithium batterijen een ‘tweede leven’ na intensief gebruik in elektrische bussen. Naast wind, zon en batterijen werkt RWE ook aan de ontwikkeling van waterstofprojecten, zoals NortH2, H2opZee, FUREC en Eemshydrogen, om zo te helpen de industrie te verduurzamen.
Foto’s voor mediagebruik (credit: RWE) zijn beschikbaar via de mediabeeldbank van RWE.