Ontdek windenergie op zee

Ontwikkeling offshore projecten Benelux

De wind mee voor de energietransitie

RWE is wereldwijd toonaangevend in het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van offshore windparken. Ook in de Benelux willen we bijdragen aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. De ambitie van de Nederlandse regering is om voor 2030 21 gigawatt, in 2040 zo’n 50 gigawatt en in 2050 zo’n 70 gigawatt op te wekken via windmolens op zee.

De Belgische overheid ambieert  in 2030 een  geïnstalleerd vermogen van 5,8 GW. In 2040 is de verwachting dit uit te breiden naar 8 GW.

Dat onze jarenlange kennis en expertise onderscheidend is, werd onlangs bevestigd met de bekendmaking dat we het windpark OranjeWind mogen realiseren.

Het Offshore team van RWE Benelux groeit. Vanuit ons kantoor in Utrecht werken we met een gemotiveerd team aan onze Benelux-ambities. Wil jij actief meewerken aan de energietransitie? Check dan onze openstaande vacatures.

Hoe krijgt een offshore windpark vorm? 

RWE heeft eersteklas middelen, ervaring en expertise, zodat het de hele waardeketen van windenergie kan bestrijken, van ontwikkeling tot bouw en exploitatie. 

Onze geïntegreerde activiteiten omvatten de gehele levenscyclus van offshore-projecten.


Onze rol bij wind op zee

Wereldwijd zijn we nummer 2 in windparken op zee. Offshore windparken spelen een belangrijke rol in de energietransitie en zijn pijlers van onze duurzaamheidsstrategie.

Net als in andere landen willen we blijven groeien in deze dynamische markt, vandaar dat wij onze offshore activiteiten in Nederland en België verder uitbreiden. Zo werken we aan nieuwe aanbestedingen en trekken daarbij op met uiteenlopende innovatieve start ups zoals Solar Duck, het bedrijfsleven en vooraanstaande kennis- en onderzoeksinstellingen. Ook werken we aan het vergroten van de efficiëntie van ons windpark C-Power op de Thornton zandbank voor de Belgische kust. Bij al onze projecten stellen we duurzaamheid voorop.

Ecologie

Windparken op zee hebben invloed op de natuur. Wij streven ernaar dat de negatieve effecten zo klein mogelijk zijn. Sterker nog, we zetten ons ervoor in om de windparken juist een positieve bijdrage te laten leveren aan de natuur.

De groei van wind op zee vraagt dus om ecologische innovaties, die onder de streep een positief effect opleveren voor het ecosysteem. Daarom experimenteren we met oplossingen om extra natuur te creëren. Onder water zorgen we bijvoorbeeld met kunstmatige riffen dat zeeleven positief wordt gestimuleerd. Boven water doen we onder meer onderzoek naar hoe een zwarte wiek van een windturbine vogelsterfte reduceert.

Onderwaterzicht op een betonnen structuur met rechthoekige pilaren, bedekt met zeeleven, omringd door helder blauw water.
Een close-up van een windturbine tegen een heldere lucht, met zijn bladen en hub.

Systeemintegratie

Met systeemintegratie streven we naar één geïntegreerd energiesysteem dat duurzaam, betrouwbaar en veilig is. Bij onze windparken zetten we in op een perfecte match tussen vraag en aanbod. Vandaar dat we de mogelijkheden onderzoeken om batterijopslag en e-boilers direct te laten  aansluiten op onze projecten.

Daarnaast zetten we ons in voor offshore waterstof en zijn onder meer betrokken bij NortH2 en H2opZee.

Een luchtfoto van hexagonale drijvende zonnepanelen in de oceaan, omringd door windturbines.

Innovation Competition

RWE zet zich in om innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame energie te versnellen onder ander door samen te werken met bedrijven en start-ups aan specifieke onderzoeksvragen en proefinstallaties.

Klik hier voor meer informatie over onze Innovation Competition.

Een hand die naar een gloeiende tandwiel-symbool reikt, omringd door digitale iconen en netwerken, die technologie en innovatie vertegenwoordigen.

Samenwerking en kennisontwikkeling

De verduurzaming van de energietransitie en het ontwikkelen van nieuwe windprojecten op zee doen we natuurlijk niet alleen. We zijn ervan overtuigd dat nieuwe inzichten en goede oplossingen ontstaan door samen te werken met andere partijen zoals overheden, onderwijs, kennisinstellingen, innovatieve partijen en start-ups. Daarnaast vinden we het belangrijk om te investeren in onderzoek en kennisontwikkeling.

We versnellen commerciële toepassing van nieuwe technologieën door ondernemers de kans te bieden om hun innovatieve vondsten bij ons in de praktijk te demonstreren.

Een groep professionals staat zelfverzekerd buiten, poseert voor een foto bij een modern gebouw.

Operationele windparken op zee

RWE Image

In een oogopslag

Interesse in onze windsites in Europa en de rest van de wereld? Ga naar onze wereldkaart voor een overzicht van alle offshore en onshore operationele locaties en projecten.


Wind offshore referentie projecten

OranjeWind windpark

Met dit windpark heeft RWE een blauwdruk ontwikkeld voor de integratie van offshore windparken in het Nederlandse energiesysteem.

Lees meer

Galloper windpark

Aan de oostkust van het Verenigd Koninkrijk crëerden wij 700 banen tijdens de bouwfase naast zo’n 60 banen voor de langere termijn.

Meer op uk-ireland.rwe.com

Sofia wind park

RWE deelt informatie en vraagt steun op strategisch belangrijke fora over natuur en ecologie.

Lees meer (in het Engels)

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Ontdek onze energie in de Benelux

RWE heeft een duidelijke focus op hernieuwbare energie en is een sterke partner op weg naar een groene toekomst.

Lees verder

Zonne-energie

RWE steeds actiever met zonne-energie in Nederland.

Lees verder

Wind op land

RWE heeft jarenlange ervaring met eigen windparken.

Lees verder