Twee grote windturbines staan hoog tegen een bewolkte lucht boven een groen veld en bruine akkers.

Het initiatief Windpark Het Denekampsche Veld

RWE is de initiatiefnemer voor Windpark Het Denekampsche Veld. Een windpark van 4 turbines met een opgesteld vermogen van 4,5 tot 7 megawatt (MW) per turbine, te realiseren ten oosten van de woonkern Denekamp. Deze turbines zullen circa 50.000 à 80.000 MWh per jaar gaan opwekken, voldoende om 24.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Hiermee kan RWE een aanzienlijke bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Dinkelland, de RES-regio Twente en de provincie Overijssel. Het Provinciaal Programma Energiestrategie (PPE) geeft invulling en uitvoering aan deze doelstellingen. Dit is een instrument van Gedeputeerde Staten om, als onderdeel van het klimaatakkoord, de provinciale ambities uit de Regionale Energiestrategie (RES) te realiseren. Binnen de gemeente Dinkelland zijn geen voorkeursgebieden voor het plaatsen van windturbines bepaald; wel zijn bepaalde gebieden uitgesloten.

Feiten en cijfers

00 Turbines

4 x 4,5 à 7,0 megawatt (MW)

50.000 - 00

megawattuur per jaar (MWh/j) stroomproductie

00 huishoudens

jaarlijks stroomverbruik

Projectgebied

Het gebied Denekamp-Noord Deurningen, ten oosten van de woonkern Denekamp bij de Duitse grens, is door de gemeente Dinkelland aangewezen als plangebied voor de te realiseren windenergie.

In het Provinciaal Programma Energiestrategie (PPE) is het te realiseren opgesteld vermogen voor dit gebied vastgesteld op maximaal 80 gigawattuur (4 turbines van maximaal 20 GWh per turbine). RWE heeft bij de provincie Overijssel een initiatief ingediend voor de realisatie van windpark Het Denekampsche Veld binnen dit gemeentelijke zoekgebied.

Kaart die verschillende landbouwvelden, wegen en structuren toont, met nadruk op de landelijke indeling en infrastructuur.

Proces en Planning

Een tijdlijn die de projectfases illustreert: startprocedures 2025, NRD en project-MER 2025/2026, vergunningverlening 2026, bouw 2027/2028, exploitatie 2028.

Het streven is om het windpark uiterlijk in 2030 te realiseren. Een windpark staat er echter niet zomaar, daar gaat een heel proces aan vooraf. Wij onderscheiden grofweg vijf fasen in de ontwikkeling en realisatie van het windpark ‘Het Denekampsche Veld’. De planning is op dit moment nog niet in detail bekend, maar op hoofdlijnen weergegeven.

Klik op de tegel om meer te lezen over de verschillende fases.

RWE Image
Fase 1:
Indienen initiatief PPE

Fase 1: Indienen initiatief PPE

In april 2025 heeft de provincie Overijssel aangegeven dat medewerking wordt verleend aan het door RWE ingediende initiatief voor windpark ‘Het Denekampsche Veld’. De beoordelingsfase van het door RWE ingediende initiatief is dus achter de rug (Fase 1). Het initiatief zal nu samen met de provincie verder worden uitgewerkt. Hiervoor wordt een projectgroep gevormd.

RWE Image
Fase 2: Vergunningaanvragen

Fase 2: Vergunningaanvragen

De ontwikkeling van een windpark vraagt om een zorgvuldig vergunningstraject. RWE zal werken aan het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)* en vervolgens wordt de project-MER** opgesteld. Dit helpt om systematisch objectieve informatie voor de effecten op de omgeving te verzamelen.
*Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD): De gevolgen van windturbines voor omwonenden en de omgeving worden onderzocht in een Milieueffectrapportage (MER). De eerste stap is het opstellen van een notitie 'Reikwijdte en Detailniveau' (NRD), die bepaalt wat en hoe onderzocht wordt, o.a. welke normen op deze locatie het best gehanteerd kunnen worden. Een concept hiervan wordt ter inzage gelegd door de provincie en voorgelegd aan de commissie MER. Daarbij kunnen omwonenden en belanghebbenden hun input geven, waarvoor een informatiebijeenkomst wordt georganiseerd.
**Milieueffectrapportage (MER): Na vaststelling van de NRD wordt begonnen met de Project-MER en de benodigde onderzoeken. De Project-MER wordt eveneens voorgelegd aan de commissie MER. Tijdens de omgevingsdialoog wordt de Project-MER ter inzage gelegd en wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd, waarbij omwonenden en belanghebbenden hun input kunnen geven. Door de resultaten van de Project-MER te gebruiken bij de ontwikkeling van het initiatief, kan het initiatief worden verbeterd, effecten worden geminimaliseerd en de maatschappelijke acceptatie worden vergroot.

 

RWE Image
Fase 3:
Procedurefase

Fase 3: Procedurefase

In de procedurefase vindt de besluitvorming plaats. De basis ligt in het uitgewerkte plan dat in de eerdere fases tot stand is gekomen. Zodra de MER gereed is, wordt gestart met het opstellen van het ontwerp bestemmingsplan en de ontwerpvergunningen met als doel de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan en de aangevraagde vergunningen. Na een zienswijze-periode van 6 weken, waarbij ook de MER ter inzage ligt, wordt er een 'nota van beantwoording' opgesteld en worden de inspraakreacties verwerkt in het vast te stellen bestemmingsplan. Uiteindelijk zal het bestemmingsplan door het ‘bevoegd gezag’* worden vastgesteld en worden de definitieve vergunningen verleend. Aansluitend volgt een beroepstermijn van 6 weken.

* In de basis ligt het bevoegd gezag voor alle windprojecten tussen de 5 MW en 100 MW bij de provincie. Het bevoegd gezag kan worden overgedragen als de gemeente de procedure aantoonbaar sneller kan of dat er andere aanzienlijke voordelen verbonden zijn aan de overdracht van onze bevoegdheid. Indien een gemeente de rol van bevoegd gezag op zich wenst te nemen dient zijn binnen 3 weken nadat zij geïnformeerd is over de beoordeling van een aanvraag (na sluiting van het desbetreffende tijdvak) een schriftelijk verzoek hiertoe in te dienen bij de provincie. Binnenkort zal bekend zijn wie bij windpark Het Denekampsche Veld het bevoegd gezag is. Zodra dit bekend is, zullen we dit aanpassen op deze website.

RWE Image
Fase 4:
Bouw

Fase 4: Bouw

Nadat de omgevingsvergunning is verleend, vindt de verdere technische uitwerking plaats ter voorbereiding van de bouw. Vervolgens neemt RWE de definitieve investeringsbeslissing en wordt het windpark gebouwd.

RWE Image
Fase 5:
Exploitatie

Fase 5: Exploitatie

De exploitatiefase kenmerkt zich door energieproductie. En er wordt verder invulling gegeven aan de sociale randvoorwaarden, zoals deze eerder zijn vastgelegd, in samenspreek en ten gunste van de omwonenden.

Participatie

We staan aan het begin van de planontwikkeling voor windpark Het Denekampsche Veld. In die ontwikkeling staan het betrekken van belangstellenden en de participatie met én door de directe omgeving in meedenken en meedoen voorop. We onderscheiden twee soorten Participatie:

  • Procesparticipatie
    Dit houdt in dat de omgeving actief en inhoudelijk wordt meegenomen in het proces van het project.

  • Projectparticipatie
    Hierbij wordt de omgeving de mogelijkheid geboden om financieel deel te nemen aan het project of op een andere manier profijt te hebben van een tegemoetkoming. In het Klimaatakkoord staat een streven naar 50% lokaal eigendom.

Procesparticipatie

Tijdens de procesparticipatie gaat RWE proactief de dialoog aan met de omgeving. Vanuit de projectgroep zal ook de provincie nauw betrokken zijn en een goede uitvoering van alle participatieonderdelen monitoren.

Projectparticipatie

RWE conformeert zich aan de eis voor 50% lokaal eigendom, een en ander in lijn met het streven naar 50% lokaal eigendom zoals opgenomen in het Klimaatakkoord. Hieraan wordt invulling gegeven door de samenwerking te zoeken met een lokale energiecoöperatie voor de gezamenlijke verdere ontwikkeling van het initiatief. Op dit moment is nog niet duidelijk welke lokale energiecoöperatie in aanmerking komt en bereid is om windpark Het Denekampsche Veld gezamenlijk verder te ontwikkelen.

Een panoramisch uitzicht op windturbines bij de zee, met levendige bloemvelden op de voorgrond.

Gedragscode Acceptatie & Participatie Windenergie op Land

Ongeveer driekwart van de Nederlanders is voorstander van windenergie. Maar wanneer een windpark in de buurt komt, daalt de bereidheid om het windpark te accepteren meestal.

Dat heeft deels te maken met hoe de omgeving wordt betrokken in het proces. Daarom heeft de windenergiebranche een gedragscode opgesteld. Deze ‘Gedragscode Acceptatie & Participatie Windenergie op land’ is bedoeld om goede afspraken te maken over hoe de omgeving wordt betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe windparken. RWE onderschrijft deze gedragscode van harte. Bekijk hier de gedragscode en de bijbehorende klachtenregeling.

Minder weergeven
Meer weergeven
Luchtfoto van een woonwijk met verschillende huizen en groene tuinen. De daken zijn kleurig en de straten zijn met bomen omzoomd.

Omgeving betrekken

Voor ieder project wordt in overleg met belanghebbenden en het bevoegd gezag een participatieplan opgesteld, waarmee afspraken over participatie door burgers vast komen te liggen.

Hierbij staat maatwerk centraal. Ook stelt de initiatiefnemer van een windproject, in dit geval RWE, een aanspreekpunt voor de omgeving aan. In de Gedragscode is een richtbedrag opgenomen van € 0,40-€ 0,50 per MWh, dat ten goede komt aan de omgeving. De besteding van het bedrag wordt in overleg met betrokken bewoners en organisaties vastgesteld.

Minder weergeven
Meer weergeven
Een vrouw werkt aan een bureau met een laptop, kleine windturbines en groene planten in een moderne werkomgeving.

Participatieplan

De samenwerking bij een windproject tussen de overheden, RWE en omgeving wordt  vastgelegd in een participatieplan. Hierin staat welke instrumenten en participatie kunnen worden ingezet.

Voor het windpark Het Denekampsche Veld wordt het participatieplan zorgvuldig, in samenspraak met de projectgroep, uitgewerkt. Zodra het participatieplan gereed is, wordt u hierover op deze website geïnformeerd.

Minder weergeven
Meer weergeven

Effecten van windturbines op de omgeving

Wat zijn de effecten van windturbines op de omgeving, hoe worden deze in beeld gebracht en wat doen we er aan?

Lees verder

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Wind op land

RWE heeft jarenlange ervaring met eigen windparken.

Lees verder

Windpark Westereems

Informatie over windpark Westereems.

Lees verder

Windpark Kattenberg – Reedijk

Aan de snelweg A58 staan 4 windturbines van elk 2,4 MW in lijn opgesteld.

Lees verder
Een landschap met verschillende windturbines in een vlak veld onder een heldere blauwe lucht.

RWE Renewables Benelux B.V.

Windpark Het Denekampsche Veld

Grote Voort 247
8041 BL Zwolle

Nieuws

Volg het nieuws over windenergie in Overijssel ook via de website van de provincie Overijssel.

Lees verder