Clauscentrale

Gasgestookte centrale

Clauscentrale

De Clauscentrale in Maasbracht (Limburg) is vernoemd naar Z.K.H. Prins Claus, die de centrale in 1978 officieel in gebruik nam met de eenheden A en B. Deze oorspronkelijke eenheden zijn inmiddels buiten gebruik gesteld en in 2012 vervangen door Claus C, een geavanceerde installatie met drie gasturbines en één stoomturbine.

In 2014 werd de installatie, nog geen twee jaar na de officiële ingebruikname, vanwege economische omstandigheden tijdelijk stilgelegd. Door de toenemende vraag naar flexibel inzetbaar vermogen en de positieve ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt met hernieuwbare energiebronnen, besloot RWE om Claus in 2020 weer operationeel te maken.


Technologie

Het elektriciteitsproductieproces van Claus begint met het verbranden van aardgas in de gasturbines. De hete verbrandingsgassen zetten uit in de turbines en drijven zo een generator aan die elektriciteit opwekt. De warmte van de drie gasturbines wordt vervolgens benut in drie rookgasketels (ook wel Heat Recovery Steam Generators genoemd), waarin water wordt omgezet in stoom. Deze stoom zet de stoomturbine in beweging, wat op zijn beurt de gekoppelde generator aandrijft om elektriciteit op te wekken uit de restwarmte van de gasturbines. Hierdoor is eenheid een van de meest efficiënte centrales van dit moment. Aan het einde van het proces wordt de stoom afgekoeld en gecondenseerd tot water, waarna het opnieuw in de cyclus wordt gebruikt.

Feiten en cijfers

00

Ingebruikname*

00 MW

Elektrisch vermogen

00 %

Rendement

*(1-7-2014 tot 30-9-2020 in mottenballen). Sinds 1 oktober 2020 is de centrale weer commercieel in gebruik.

De dijk en de bijen

In 2020 heeft de dijk bij de Clauscentrale een flinke make-over ondergaan. Onderdeel daarvan was het plaatsen van een bijenkast van een lokale imker.

De bosrijke omgeving van de Clauscentrale, aangevuld met ingezaaide bloemen, is zeer geschikt voor bijen, dus de dijk is een goede plek voor het bijenvolk. Aandacht voor biodiversiteit vindt RWE belangrijk.

Een persoon met een bijenkast staat voor een bord met de tekst 'Bijenoase Clauscentrale'.

Toekomstvisie

Provincie, Gemeente Maasgouw en RWE onderzoeken gezamenlijk het toekomstperspectief voor het terrein van de Clauscentrale en de omgeving.

Energietransitie

Het energielandschap verandert. Vroeger werd met grote centrales op enkele tientallen grote locaties in Nederland elektriciteit geproduceerd. Nu verschijnen op steeds meer plaatsen in Nederland windparken, zonneweides en kleinere centrales. Huishoudens en bedrijven leggen zonnepanelen op het dak. Van consument worden ze ook producent van elektriciteit. Elektriciteit wordt opgeslagen in batterijen voor gebruik later. Ontwikkelingen zoals waterstof komen eraan als mogelijke vervanger van aardgas. Geothermie lijkt steeds belangrijker te worden voor lokale warmtenetten. De energietransitie raakt ons allemaal. De centrale vraag daarbij is hoe wij het toekomstige energielandschap gaan inrichten. Onderdeel van dat energielandschap is het terrein in Maasbracht waarop de Clauscentrale staat, en de omgeving daarvan.

Stand van zaken onderzoek toekomst Clauscentralegebied

In opdracht van Gemeente Maasgouw, provincie Limburg en RWE is onderzoek gedaan naar het toekomstperspectief van de Clauscentrale en de directe omgeving daaromheen. Dit onderzoek heeft in 2023 plaatsgevonden. Vervolgens is gewerkt aan de uitwerking van drie onderscheidende concept-toekomstscenario’s voor het Clauscentralegebied. Eind april 2024 is het onderzoeksrapport opgeleverd aan provincie, gemeente en RWE als opdrachtgevers. Daarmee is het onderzoekstraject (incl. participatie) door de onderzoeksbureaus afgerond.

Participatie door de omgeving

In 2023 en 2024 zijn meerdere participatiesessies gehouden. Op de website van de Gemeente Maasgouw vindt u een terugkoppeling van deze sessies. Hier vindt u ook alle overige informatie zoals het onderzoeksrapport en informatie over het vervolgtraject. Behalve Gemeente Maasgouw, Provincie Limburg en RWE zijn inmiddels ook TenneT en het Ministerie van Economische Zaken nauw betrokken.

Test ontruimingsalarm

Iedere eerste maandag van de maand wordt op de Clauscentrale rond 12.00 uur het ontruimingsalarm getest.

Enkele vragen en antwoorden

Toekomstvisie Clauscentrale

Meedenken, meepraten of heeft u vragen?

Stuur een e-mail
Een luchtfoto van de Clauscentrale met de RWE logo en het BouwApp symbool voor updates.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Magnumcentrale

Moderne en efficiënte CCU elektriciteitscentrale.

Lees verder

Amercentrale

Duurzame biomassa vervangt geleidelijk steenkool

Lees verder

Moerdijkcentrale

Moderne en zeer efficiënte gasgestookte centrale

Lees verder