Provincie, Gemeente Maasgouw en RWE onderzoeken gezamenlijk het toekomstperspectief voor het terrein van de Clauscentrale en de omgeving.
Energietransitie
Het energielandschap verandert. Vroeger werd met grote centrales op enkele tientallen grote locaties in Nederland elektriciteit geproduceerd. Nu verschijnen op steeds meer plaatsen in Nederland windparken, zonneweides en kleinere centrales. Huishoudens en bedrijven leggen zonnepanelen op het dak. Van consument worden ze ook producent van elektriciteit. Elektriciteit wordt opgeslagen in batterijen voor gebruik later. Ontwikkelingen zoals waterstof komen eraan als mogelijke vervanger van aardgas. Geothermie lijkt steeds belangrijker te worden voor lokale warmtenetten. De energietransitie raakt ons allemaal. De centrale vraag daarbij is hoe wij het toekomstige energielandschap gaan inrichten. Onderdeel van dat energielandschap is het terrein in Maasbracht waarop de Clauscentrale staat, en de omgeving daarvan.
Stand van zaken onderzoek toekomst Clauscentralegebied
In opdracht van Gemeente Maasgouw, provincie Limburg en RWE is onderzoek gedaan naar het toekomstperspectief van de Clauscentrale en de directe omgeving daaromheen. Dit onderzoek heeft in 2023 plaatsgevonden. Vervolgens is gewerkt aan de uitwerking van drie onderscheidende concept-toekomstscenario’s voor het Clauscentralegebied. Eind april 2024 is het onderzoeksrapport opgeleverd aan provincie, gemeente en RWE als opdrachtgevers. Daarmee is het onderzoekstraject (incl. participatie) door de onderzoeksbureaus afgerond.
Participatie door de omgeving
In 2023 en 2024 zijn meerdere participatiesessies gehouden. Op de website van de Gemeente Maasgouw vindt u een terugkoppeling van deze sessies. Hier vindt u ook alle overige informatie zoals het onderzoeksrapport en informatie over het vervolgtraject. Behalve Gemeente Maasgouw, Provincie Limburg en RWE zijn inmiddels ook TenneT en het Ministerie van Economische Zaken nauw betrokken.