RWE Image

Gasgestookte centrale

Magnumcentrale

Feiten en cijfers

Locatie centrale Eemshaven, Nederland
Type centrale Gasgestookte centrale
Ingebruikname 2013
Brandstof Aardgas, klaar voor waterstof in de toekomst
Rendement 58%
Vermogen 1.410 MW elektriciteit

 

Magnum is gevestigd in de Eemshaven, in de provincie Groningen. De Eemshaven is een zeer geschikte locatie, met zijn moderne zeehaven, beschikbaarheid van ruimte en infrastructuur. Er is voldoende koelwatercapaciteit en een goede aansluiting op het bestaande hoogspannings- en aardgasnet.

Technologie

De moderne en efficiënte elektriciteitscentrale bestaat uit drie zogenoemde CCU's (Combined Cycle Units). Elke CCU bestaat uit een stoomgenerator met warmteterugwinning, een gasturbine, een stoomturbine en een generator. Deze technologie zorgt voor een zeer gunstig rendement (ongeveer 58%). De Magnumcentrale heeft een productiecapaciteit van 1.410 megawatt, genoeg om twee miljoen huishoudens dagelijks van elektriciteit te voorzien.

De centrale heeft ook een Black Start-faciliteit, die wordt gebruikt in noodgevallen (bij uitval van het elektriciteitsnet). Verder heeft de centrale een zonnepark dat bestaat uit meer dan 17.000 zonnepanelen met een maximale productiecapaciteit van 5,6 MWpdc (megawatt piek gelijkstroom).

Klaar voor de toekomst

Het doel van RWE is het gebruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking verder af te bouwen. Een uniek kenmerk van de technologie die bij de CCU's wordt toegepast, is het multi-brandstofconcept. Met enkele aanpassingen kan de centrale geschikt worden gemaakt voor waterstof. De Magnumcentrale is klaar voor een fossielvrije toekomst!


Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Eemshavencentrale

De nieuwste kolengestookte centrale en in de toekomst inzet van biomassa

Lees verder

Amercentrale

Duurzame biomassa vervangt geleidelijk steenkool

Lees verder

Clauscentrale

Moderne aardgasgestookte centrale en nabijgelegen waterkrachtcentrale

Lees verder