In mei 2023 is bij de RWE Magnumcentrale in Eemshaven het eerste Battolyser systeem op industriële schaal geïnstalleerd. Dit is een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse technologie die bijdraagt aan een duurzame energievoorziening.
De RWE Magnumcentrale is één van de grootste energiecentrales in Nederland. De geïnstalleerde technologie van het Battolyser systeem is de nieuwste generatie om waterstof te produceren. Het doel is het testen en valideren van de technologie om waterstof te gaan gebruiken voor het koelen van de generatoren van deze centrale.
De realisatie van het project is dankzij een subsidie van het Waddenfonds en de consortiumpartners Battolyser Systems, RWE, Ørsted, Yara, BASF en Pronton Ventures tot stand gekomen.
Het project
Battolyser® is een zeer flexibele elektrolyser. Deze techniek heeft de potentie om de kostprijs van groene waterstof significant te verlagen. Het systeem gebruikt elektriciteit om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor industriële toepassingen om broeikasgasuitstoot te verlagen. En wanneer er tekorten zijn op het net kan een Battolyser® ook de opgeslagen elektriciteit terugleveren aan het net. Dit maakt de geproduceerde waterstof groener en tegelijkertijd goedkoper. Wanneer de elektriciteitsprijzen laag blijven, produceert de Battolyser waterstof. Wanneer de prijzen stijgen kan de Battolyser onmiddellijk stoppen met de productie van waterstof en in plaats daarvan de opgeslagen elektriciteit verkopen op de elektriciteitsmarkt. De opstelling bij RWE wordt gebruikt om de techniek verder te testen.
Waarom dit project?
RWE investeert steeds meer in duurzame energiebronnen en ziet waterstof als een essentiële schakel in de energietransitie. De technologie van het Battolyser systeem maakt een duurzaam en efficiënter energiesysteem mogelijk, waarmee we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. De zeer flexibele technologie kan in het bijzonder goed omgaan met de volatiele opwek van groene stroom. RWE ziet potentiële waarde in de Battolyser-technologie en daarnaast het ondersteunen van de Nederlandse maakindustrie voor de energietransitie.
Ons aandeel
Wat levert het op?
Dankzij de installatie bewijzen we in real-life dat de unieke functionaliteiten van het Battolyser systeem veilig zijn en op industriële schaal kunnen worden uitgevoerd. Het levert kennis op die belangrijk is voor de verdere energietransitie en de verdere ontwikkeling en opschaling van de technologie.
Projectplanning & vervolg
In 2023 is de Battolyser op de Magnum operationeel geworden. 2024 en daarna: verdere technische analyses en testen. Daarnaast blijft RWE betrokken bij de nieuwe technologie van Battolyser.