Amercentrale

Biomassacentrale

Amercentrale

De Amercentrale in Geertruidenberg is al meer dan 70 jaar een belangrijke productielocatie van RWE, al meer dan 31 jaar met Unit 9. De centrale levert duurzame en flexibele stroom, die nodig is om de Nederlandse energievraag in evenwicht te brengen.

Hiermee draagt RWE bij aan een succesvolle energietransitie, zeker nu de centrale sinds het begin van 2025 volledig draait op duurzame biomassa.

RWE Image


Elektriciteit en warmte

Steenkool en gas waren lange tijd de belangrijkste brandstoffen voor de Amercentrale in Geertruidenberg. De huidige centrale, eenheid 9, is sinds 1993 in bedrijf en produceert elektriciteit en warmte. Eerst met steenkool, die vanaf 2025 geheel is vervangen door duurzame biomassa.

De eenheid heeft voldoende vermogen om elektriciteit te produceren voor ongeveer 800.000 huishoudens. De warmte die in dezelfde eenheid wordt geproduceerd, wordt in de Plukmadesepolder in Drimmelen gebruikt voor het verwarmen van kassen en in Geertruidenberg en wijken van Breda en Tilburg voor stadsverwarming. Sinds mei 2018 beschikt de Amercentrale ook over een uitgebreid zonnepark.

Van steenkool naar biomassa

Al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw werden uiteenlopende soorten biomassa op de Amercentrale getest en gebruikt. Toen nog in de beide eenheden 8 en 9. Eind 2020 werd een geheel nieuwe biomassa-installatie in gebruik genomen. Daardoor is het mogelijk geworden de centrale volledig te laten draaien op biomassa.


Technologie

De biomassa komt binnen in de vorm van houtpellets (samengeperst zaagsel) en wordt aangevoerd met binnenvaartschepen. Voor de verwerking van de houtpellets beschikt de Amercentrale over een speciale biomassa-loskade waar de biomassa in verschillende silo’s kan worden opgeslagen.

Op de kade staan twee scheepsontladers die als ware het stofzuigers de pellets uit het ruim zuigen en via een transportband naar de silo’s vervoeren. Vanuit de silo’s worden de pellets door middel van kettingtransporteurs naar de centrale getransporteerd.

RWE Image

Bijproducten

Bij het verbrandingsproces in de ketel ontstaan asdeeltjes die zich op de bodem van de ketel verzamelen. Dit is het bijproduct bodemas.

De lichtere deeltjes as die richting de schoorsteen gaan, worden elektrostatisch afgevangen en verzameld, zodat deze niet in de lucht terechtkomen. Dit bijproduct heet vliegas. Zowel de bodemas als de vliegas worden als vulmiddel gebruikt in nuttige toepassingen in onder andere de bouwsector.

De rookgassen van de centrale worden verder gereinigd door hieruit stikstofoxiden en zwaveldioxide te verwijderen, zodat de emissies naar de lucht tot een minimum beperkt worden.
De centrale produceert dus met de brandstof biomassa de producten elektriciteit en warmte, met als bijproducten bodemas en vliegas.

Feiten en cijfers

00

Ingebruikname

00 MW

Maximaal elektrisch vermogen (netto)

00 MW

Warmteproductie

Toekomst

BECCUS

RWE heeft een radicale verduurzamingsstategie ingezet. De internationale Growing Green strategie is een routekaart naar klimaatneutraliteit in 2040. Een belangrijk onderdeel daarvan is het project BECCUS, dat staat voor Bio-energy Carbon Capture Utilisation & Storage. Hiermee wil RWE in de Amercentrale in Geertruidenberg en in de Eemshavencentrale in Eemshaven CO2 van duurzame biogene oorsprong gaan hergebruiken en elders opslaan, mits dit technisch en economisch haalbaar is. Lees meer over het BECCUS-project.

Test ontruimingsalarm

Iedere eerste woensdag van de maand wordt op de Amercentrale om 17.30 uur het ontruimingsalarm getest.

Enkele vragen en antwoorden

Amercentrale

Amerweg 1
4931 NC Geertruidenberg
Nederland

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Eemshavencentrale

De nieuwste kolengestookte centrale en in de toekomst inzet van biomassa

Lees verder

Swentiboldcentrale

Flexibele aardgasgestookte energiecentrale op industrieterrein Chemelot

Lees verder

Clauscentrale

Moderne aardgasgestookte centrale en nabijgelegen waterkrachtcentrale

Lees verder