RWE sponsort het programma Noordzeetransitie in Harmonie van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Met meerdere partijen gaan we bijna letterlijk met elkaar in zee, want het voorgenomen onderzoekprogramma brengt sectoren met een belang in de Noordzee samen om een duurzame basis te creëren voor onderzoek. Stakeholder & Consent manager van RWE Arjen Schultinga vertelt: “De druk op de Noordzee is groot als het gaat om energie, voedsel en natuur. Niet iedereen heeft hetzelfde belang, maar een gedeelde visie is wel belangrijk voor een duurzame inrichting van de Noordzee. Daar gaat dit programma over en dat past bij de ambitie van RWE.”
Het programma Noordzee in Harmonie
Tot nu toe kijken de sectoren energie, visserij en natuur vanuit hun eigen invalshoek naar de Noordzee en dat leidt vaak tot conflicten. Het unieke van het programma is dat het de belanghebbenden samenbrengt en op zoek gaat naar een gezamenlijke langetermijnvisie. Arjen: “De verwachting is bijvoorbeeld dat de hoeveelheid windenergie die op de Noordzee opgewekt wordt de komende jaren zal verdubbelen. De visserij gaat daarvan gevolgen ondervinden, want rond een windpark mag niet gevist worden. Een nadeel voor de visserij, maar de natuur kan daardoor juist herstellen. Zo heeft ieder zijn eigen belang en wij vinden het belangrijk om met alle partijen goed te overleggen. Het programma Noordzee in Harmonie past dus helemaal in ons straatje.”
De ambitie van RWE
Half november presenteerde RWE zijn groeistrategie Growing Green. Hierin geeft RWE aan te willen groeien met groene energie naar een output van 50 gigawatt en daarbij positief te willen bijdragen aan biodiversiteit. Arjen: “We gaan de komende jaren bijvoorbeeld op een duurzame manier investeren in offshore windenergie, met oog voor de natuur. Een goed voorbeeld daarvan zijn de stenen onder onze windmolens. Door te letten op de steensoort en -afmeting zorgen we dat ze geschikt zijn voor zeeplanten en -dieren. De stenen hebben ook speciale gaten voor de vissen en schaal- en schelpdieren. En we blijven experimenteren met nog meer oplossingen om extra natuur te creëren. Dat, samen met het feit dat er minder gevaren en gevist mag worden, maakt van windparken kleine rustige natuurgebieden met veel en divers onderwaterleven.”
Financieel en inhoudelijk
Het onderzoeksprogramma Noordzee in Harmonie gaat 6 jaar duren. Arjen: “Er zijn veel mensen bij dit programma betrokken. Denk aan wetenschappers, bedrijven, ngo’s en ministeries. Als RWE dragen we graag ons steentje bij. We sponsoren financieel, maar leveren ook een bijdrage met onze kennis en expertise. Wij hebben ruime ervaring met offshore windparken in landen zoals Engeland, Duitsland en Denemarken en we zijn blij dat we op deze manier kunnen meewerken aan de duurzame inrichting van de Noordzee.”