De chemische industrie in Nederland en Europa staat onder druk door stijgende grondstofprijzen, lage economische groei en hoge kosten voor decarbonisatie. Er is een toenemend afvalprobleem en de beschikbaarheid van kritieke grondstoffen neemt steeds verder af. RWE komt met een duurzame oplossing die een essentiële bijdrage levert aan een circulaire economie: FUREC.
Het Nederlandse kabinet wil een volledig circulaire economie in 2050, waarin de druk op natuurlijke hulpbronnen wordt verminderd en afval wordt omgezet in nieuwe grondstoffen. Veel afval wordt nu nog gestort of verbrand en naar verwachting zal in 2035 meer dan 30% van het afval in de Europese Unie niet-recyclebaar zijn, wat leidt tot een verwerkingskloof van 36 miljoen ton per jaar.
Het FUREC-project van RWE speelt hierop in. Denis Aarssen, projectdirecteur FUREC: “FUREC staat voor Fuse Reuse Recycle en zet niet-recyclebaar afval om in circulair syngas. Dit is een mengsel van waterstof en CO2 en dit dient vervolgens als grondstof voor de chemische industrie die er o.a. kunstmest, nylon en melamine van maakt. Op deze manier voorzien we de chemie van betaalbare, lokale en circulaire grondstoffen.”
PwC Strategy& deed onderzoek naar de toekomstige waardeketen van chemische grondstoffen en de rol van alternatieve afvalverwerkingstechnologieën. De uitkomsten hiervan werden gepresenteerd tijdens een ontbijtsessie die plaatsvond op dinsdag 13 mei 2025 in Nieuwspoort, Den Haag. Paul Nillesen, partner PwC Strategy&: “Innovatieve afvalverwerkingstechnologieën zoals FUREC zijn hard nodig om de transitie naar een circulaire, concurrerende en klimaatneutrale chemische industrie in Nederland en Europa te versnellen. Het vermindert de CO2-uitstoot en het verlaagt de aardgasimport, en dus zijn we minder afhankelijk van olie- en gasproducerende landen.”
Tijdens de paneldiscussie benadrukte Marjan Minnesma (directeur Urgenda) dat de FUREC-technologie een volwaardig onderdeel van de transitie naar een duurzame maatschappij moet worden. Volgens Elbert Dijkgraaf (hoogleraar Erasmus Universiteit) maakt FUREC een hogere trede op de Ladder van Lansink haalbaar en sluit het aan op de gigantische vraag naar hernieuwbare grondstoffen (82 Mton in 2035).
Het FUREC-team werkt hard aan de realisatie van een eerste installatie die op het industrieterrein van Chemelot (Limburg) moet komen, maar de ambities zijn er om FUREC verder uit te rollen binnen Nederland en vervolgens Europa. Tweede Kamerleden Henk Vermeer (BBB) en Joris Thijssen (GroenLinks-PvdA) reageerden positief op deze plannen en namen de beleidsaanbevelingen van PwC ter harte. Een belangrijke toevoeging was nog dat deze vorm van waterstof geclassificeerd moet worden als duurzaam.
Meer informatie over het FUREC-project en het volledige rapport ‘Study on the future chemical raw material value chain and the role of alternative waste processing technologies’ zijn hier te vinden.