RWE Offshore Wind GmbH

RWE werkt samen met TNO aan onderzoek naar elektriciteitsopslag op zee

RWE Image

11.02.2025

RWE gaat samen met TNO en andere partners van start met een driejarig project genaamd OESTER (Offshore Electricity Storage Technology Research). Het project onderzoekt nieuwe manieren om elektriciteit op zee op te slaan. Dit zou een oplossing kunnen bieden voor de systeemintegratie van hernieuwbare energie.

Naarmate meer hernieuwbare energie wordt gebruikt, lopen we tegen uitdagingen aan zoals netcongestie. Dit wordt veroorzaakt door een mismatch tussen flexibele opwek van hernieuwbare energie en de vraag naar energie. Dit kan leiden tot het afschakelen van windparken, wat betekent dat we hernieuwbare bronnen niet effectief kunnen gebruiken. Bovendien, wanneer veel windparken tegelijkertijd elektriciteit produceren veroorzaakt het een overschot, wat de elektriciteitsprijzen verlaagt en de winstgevendheid van offshore windparken beïnvloedt. Energieopslag kan een oplossing bieden hiervoor.

Het doel van het OESTER-project is om nieuwe manieren van elektriciteitsopslag op zee te testen en te verbeteren. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe dit werkt vanuit technologisch, economisch, ecologisch en sociaal perspectief. Het doel is om oplossingen te ontwikkelen die wereldwijd kunnen worden gebruikt.

Bas Jansen, Programmamanager OranjeWind Knowledge, zei: “In het OESTER-project zullen we waardevolle inzichten opdoen op het gebied van grootschalige offshore energieopslag. OESTER zal laten zien onder welke omstandigheden offshore energieopslag technologisch en economisch haalbaar is, zodat we het kunnen toepassen in toekomstige windparken voor betere systeemintegratie. Dit zal de uitrol van wind op zee vergemakkelijken en helpen onze duurzame energiedoelen te bereiken.”

Er worden verschillende technologieën onderzocht, waaronder batterijen geïntegreerd in windturbinefundaties, pompopslag onder de zeebodem, en een combinatie van batterijen en elektrolysers genaamd battolysers, die direct zijn verbonden met offshore windparken.

Het project zal eerste ontwerpen en prototypes ontwikkelen om deze systemen te testen. Met digitale modellen simuleert het project hoe deze systemen werken en de net-infrastructuur verbeteren. Dit ondersteunt de volgende generatie offshore windparken om geavanceerde energiehubs te worden die betrouwbaar energie leveren.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft het OESTER-project goedgekeurd in het kader van het Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) programma.