24.10.2024
Volgens de vandaag gepubliceerde Klimaat- en Energieverkenning (KEV) is het heel erg onwaarschijnlijk dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie in 2030 haalt. Volgens het huidige beleid (vastgesteld en voorgenomen) haalt Nederland een verminderde uitstoot van 44 tot 52 procent in 2030 ten opzichte van 1990. De nieuwe plannen die nog op de agenda staan, voegen daar netto weinig aan toe: 45 tot 52 procent reductie. Daarmee is de maximale uitstootreductie 5 procent lager dan vorig jaar. Alleen extra beleid dat snel reducties oplevert, kan het doel voor 2030 dichterbij brengen.
Marinus Tabak, Country Chair RWE Nederland en COO RWE Generation: “De KEV laat zien dat aanvullend beleid nodig is om het klimaatdoel te halen en wij zijn ervan overtuigd dat dit wél kan met koolstofverwijdering en het creëren van negatieve emissies. Wij pleiten hier al enkele jaren voor, het is nu echt tijd dat de overheid dit samen met de markt snel mogelijk maakt.”
Om de anderhalve graad doelstelling te halen, moet de hoeveelheid CO₂ in de lucht drastisch omlaag. Een manier om dit te doen is minder CO₂ aan de atmosfeer toevoegen maar dat is niet voldoende. Volgens Marinus blijft de belangrijkste boodschap om door te gaan met verduurzamen, vergroenen en verminderen maar is het op Europese en wereldwijde schaal onvermijdelijk dat we omvangrijke hoeveelheden negatieve emissies moet creëren, waarmee netto CO₂ aan de lucht wordt onttrokken.
RWE’s energiecentrales kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Enerzijds vanwege de leveringszekerheid en betaalbaarheid van energie en de behoefte aan regelbaar of flexibel vermogen. Anderzijds vanwege de negatieve emissies. “Duurzame energie opgewekt door wind en zon is het werkpaard van de energietransitie, maar we hebben de energiecentrales heel hard nodig. Niet sluiten dus maar verduurzamen”, meent Tabak.
BECCUS
RWE wil inzetten op het verduurzamen van de energiecentrales, door gas te vervangen door groene waterstof en met de kolencentrales gaat het bedrijf nog een stap verder. Met het BECCUS-project (Biobased Energy, Carbon Capture, Utilization & Storage) is het de ambitie om deze centrales stap voor stap naar 100% biobrandstoffen om te bouwen en CO₂-afvang, hergebruik en opslag toe te voegen (mits technisch en economisch haalbaar). De afgevangen CO₂ is deels te gebruiken voor duurzame plastics en biobrandstoffen en het andere deel kan worden opgeslagen in bijvoorbeeld gasvelden in de Noordzee en voor de kust van Noorwegen, waar aan dergelijke projecten wordt gewerkt.
Als het BECCUS-project doorgaat dan resulteert dit in een negatieve emissie van 11-14 megaton. Dat komt neer op 7-9 procent van de jaarlijkse CO₂ -uitstoot van heel Nederland. Ter vergelijking: om de klimaatdoelstellingen te halen heeft het kabinet volgens PBL nog een gat van tussen de 12 en 36 megaton CO₂ op te vullen. De inzet van RWE levert daaraan een grote bijdrage.
Extra beleid met snel effect
RWE roept de Nederlandse overheid op om snel te komen met een routekaart voor negatieve emissies en pleit verder voor ondersteuning en stimulering van de technologieën en het creëren van een markt. Tot slot zijn randvoorwaarden zoals stikstofruimte voor duurzame energieprojecten, snellere vergunningverlening (bijvoorbeeld van projecten als de Delta Rijn Corridor), een impuls voor elektrificatie en groene waterstof en een CO₂-normering van de vraag naar industriële producten van groot belang.
Klimaatneutraal in 2040
RWE heeft een duidelijke verduurzamingsstrategie, welke is vastgelegd in de ‘Growing Green Strategie’. Lees hier meer over onze verduurzamingsstrategie. Meer informatie over het BECCUS-project is hier te vinden.