RWE Generation SE

Reactie RWE amendement biomassa: zonder biomassa vertraagt de energietransitie in Nederland

Een hoop houten pellets met groene bladeren en een houten stam op de achtergrond.

05.03.2024

Al jaren beweren tegenstanders zoals Comité Schone Lucht en voorzitter Fenna Swart dat de inzet van biomassa niet duurzaam is. Het kabinet onderzoekt nu of en onder welke voorwaarden biomassa een rol kan spelen bij koolstofverwijdering en het behalen van de CO2-reductiedoelstellingen. Vandaag stemt de Tweede Kamer over een amendement dat deze route wil afsnijden.

Voor RWE is er geen twijfel over mogelijk: het inzetten van biomassa in de energiesector is een waardevolle én essentiële bijdrage aan de energietransitie in Nederland. Het is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en leidt in combinatie met het afvangen en opslaan tot verwijdering van CO2 uit de lucht (Carbon Capture Storage) en tot hergebruik; bijvoorbeeld voor de productie van plastic. Bovendien is de biomassa die in Nederland wordt ingezet voor de elektriciteitsproductie een duurzaam restproduct, afkomstig van productiebossen.

Biomassa is resthout

Dat zit zo: hout is in veel landen een landbouwproduct, net zoals suikerriet, mais en graan. En zoals het graan in Nederland vanaf augustus van het land wordt gehaald en tot kale velden leidt, gebeurt dit ook in productiebossen. Regelmatig worden grote arealen gekapt. Dit hout wordt gebruikt voor (toilet)papier, de bouw, het maken van kasten, bureaus en andere meubelen, en nog veel meer. Spullen die we allemaal dagelijks gebruiken. Het oogsten en verwerken van dit hout leidt tot miljoenen tonnen restproducten; van takken, dunningshout, rotte bomen en kromme bomen tot zaagsel uit de zagerijen. Dit noemen we resthout en is ongeveer 5% van de gekapte boom. Van dit resthout wordt biomassa gemaakt, een houtachtige korrel die gemakkelijk kan worden vervoerd.

Biomassa is dus geen verlies van de natuur wat tegenstanders vaak beweren, het is simpelweg het oogsten van een landbouwproduct. Dit gebeurt met name in landen met veel ruimte zoals de VS, Canada en de Baltische Staten. In Nederland hebben we geen ruimte voor grootschalige productiebossen, dus het is logisch dat 95% van al het hout dat we in Nederland gebruiken, in welke vorm dan ook, geïmporteerd wordt.

Biomassa is duurzaam

De houtproducenten zorgen ervoor dat zo min mogelijk bruikbaar hout eindigt als resthout en dus als biomassa. Waarom? De prijs voor bruikbaar hout is ruim vier keer zo hoog als voor biomassa. Zodoende bestaat de biomassa voor ongeveer 97% uit zaagpellets. Daarbij komt dat het in Nederland een harde eis is dat biomassa duurzaam wordt geproduceerd en verantwoord wordt ingezet. Dit wordt nauwkeurig gecontroleerd op basis van het Convenant Duurzaamheid Biomassa. CE Delft publiceert ieder een rapport waarin is beschreven of energieproducenten zich houden aan de afspraken. RWE krijgt ieder jaar groene vinkjes. Zo ook voor wat betreft de SDE++, check en goedkeuring door EZK. Daarnaast wordt per 2025 de EU ontbossingsrichtlijn van kracht.

We kunnen én durven dus duidelijk te stellen dat biomassa op een verantwoorde en duurzame wijze wordt ingezet en dús behoort tot een vorm van duurzame energie.

Van alle duurzame energie in Nederland wordt ongeveer 40% geproduceerd in elektriciteitscentrales met biomassa. Dat is aanzienlijk. Zouden we dit niet doen, dan hebben we een groot probleem. Bovendien kunnen de centrales die stroom maken met biomassa iets bijzonders wat met wind- en zonne-energie niet kan: je kunt koolstof dioxide verwijderen uit de lucht, ook wel BECCUS genoemd: Biobased Energy Carbon Capture Utilization Storage. De bomen van de productiebossen nemen CO2 op en bij verbranding van het resthout komt diezelfde CO2 weer vrij. Door deze op te vangen en op te slaan in lege gasvelden of aardlagen (CCS), wordt netto CO2 uit de lucht verwijderd.

Dit is een bewezen techniek: RWE zet al jaren met succes biomassa in als brandstof voor energie en met projecten zoals Porthos op de Noordzee ontwikkelt CCS zich ook in Nederland snel. Dat dit essentieel is om onze doelen voor CO2-reductie te halen, geven ook het IPCC en ook de EU ziet dit zo. Daarbij komt dat we in de nabije toekomst diezelfde CO2 kunnen gebruiken als grondstof voor de duurzamer productie van brandstoffen en plastics, in plaats van fossiele brandstoffen.

Kortom, het gebruik van houtige biomassa in Nederland wegzetten als milieuonvriendelijk is onzin en het niet langer inzetten van biomassa is onverstandig en leidt direct tot een toename van de uitstoot van CO2.

Lees hier nog meer feiten over biomassa.

Een diagram dat de toepassingen van hout, zaagsel, houtsnippers en schors in biomassa-productie en papierproducten illustreert.