RWE Generation SE

Minister Adriaansens maakt kennis met project FUREC tijdens Strategiedag Chemelot Circulair

Een spreker in een pak presenteert op een conferentie, met visuele hulpmiddelen en banners op de achtergrond over circulaire projecten.

04.03.2024

Vandaag bracht minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat een bezoek aan industrieterrein Chemelot, tijdens de drukbezochte Strategiedag Chemelot Circulair. Hier ontving zij van Loek Radix, directeur Chemelot, het eerste exemplaar van de routekaart naar klimaatneutraal produceren met circulaire grondstoffen uiterlijk in 2050. Tevens maakte zij kennis met RWE's project FUREC. 

Chemelot geeft aan koploper te zijn qua verduurzaming in Nederland en minister Adriaansens erkent dit: “Winnaars hebben een plan en dat heb ik vandaag gezien. Chemelot is een belangrijk cluster waar een megaklus begonnen is: een transitie met hoofdletters. Maar dat gaat niet vanzelf; voor de transitie is samenwerking tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen cruciaal. De industrie is voor veel mensen abstract, maar hier wordt het verschil gemaakt. Het negatieve sentiment mag gekeerd worden en dat kan alleen door het belang van de industrie voor ons dagelijks leven samen uit te dragen.”

Om de klimaatdoelen te realiseren moeten de bedrijven op het industriecluster hun energievraag, grondstoffen en hun processen verduurzamen. Hieraan levert RWE's project FUREC een wezenlijke bijdrage. Denis Aarssen, projectdirecteur FUREC: “Met FUREC kan Chemelot de bakermat worden van wereldwijde waterstofproductie uit gemeentelijk niet-recyclebaar afval. Wij willen van dit afval betaalbare lokale groene, circulaire waterstof produceren voor de industrie. Hiervoor ontwerpen we twee installaties, waarvan er één op Chemelot moet komen. Deze installatie produceert de waterstof die vervolgens rechtstreeks geleverd kan worden aan de bedrijven op Chemelot, die dit vervolgens gebruiken om hun productieproces te verduurzamen.”

Loek Radix, directeur van Chemelot, benadrukt hoe belangrijk de verduurzaming van de industrie is: “We moeten met z’n allen in Nederland erkennen dat de verduurzaming van de basisindustrie een maatschappelijke uitdaging is en niet een probleem van individuele bedrijven. De basisindustrie vormt het fundament onder het welzijn en de welvaart in onze samenleving. We moeten kost wat kost voorkomen dat we in Europa onderdeel gaan uitmaken van het omgekeerde experiment: systematische afbraak van de basisindustrie.”

Bovendien, zo zeggen Denis en Loek, is het van belang dat er snel, betrouwbaar en consistent beleid vanuit de overheid komt, om de verduurzaming van de industrie te laten slagen. Ook moet er volgens hen meer aandacht komen voor circulaire economie, waarvan FUREC een game changer is. Denis: “In plaats van afval verbranden, kunnen wij het ‘verwaarden’ en weer inzetten als circulaire grondstof. Bijvoorbeeld voor de industrie op Chemelot.”

Morgen brengt Koningin Maxima een bezoek aan Chemelot en zal ook zij nader kennismaken met project FUREC.

Lees hier meer over Chemelot Circulair.