RWE opent kantoor in Brussel om Belgische offshoremarkt te verkennen
20.11.2024
ARC Marine Ltd., Verlume Ltd. en ForWind, Center for Wind Energy Research van de Universiteit van Oldenburg, hebben de eerste internationale Innovatiecompetitie van RWE gewonnen. De bedrijven namen deel aan de wedstrijd die in november vorig jaar door RWE werd uitgeschreven en waarin werd gezocht naar innovatieve oplossingen om de ecologische impact van offshore-windmolenparken te verbeteren en de systeemintegratie van offshore-windenergie in het energienetwerk te optimaliseren. RWE is deze wedstrijd gestart omdat het bedrijf er sterk van overtuigd is dat samenwerking met bedrijven, start-ups en individuen over de hele wereld nieuwe, waardevolle inzichten oplevert voor de duurzame en kostenefficiënte uitbreiding van offshore-windenergie.
De wedstrijd richtte zich op twee belangrijke gebieden: ecologie en systeemintegratie. ARC Marine uit Engeland is de winnaar in de categorie innovatie ecologie en richt zich op natuurinclusieve oplossingen voor offshore windparken. In de categorie systeemintegratie zijn er twee winnaars: Verlume uit Schotland, een bedrijf dat werkt aan onderzeese batterijsystemen met geïntegreerd intelligent energiebeheer, en ForWind uit Duitsland, dat een unieke methodologie heeft ontwikkeld voor op lidar en waarnemers gebaseerde voorspellingen van de productie van windenergie.
Voor het selecteren van de winnaars heeft RWE een grondige technische beoordeling uitgevoerd met een jury bestaande uit vooraanstaande deskundigen van RWE op diverse technische en commerciële gebieden. Daarbij viel het enorme potentieel van de innovaties op. Tijdens een live ceremonie op het hoofdkantoor van RWE in Essen ontvingen de winnaars een speciaal ontworpen prijs, overhandigd door Frank Scholtka, Hoofd Electrical, Instrumentation & Control van RWE Renewables, namens het innovatieteam van RWE. Het innovatieteam van RWE en de winnaars zullen samen bekijken welke mogelijkheden er zijn om hun oplossing verder te ontwikkelen met het oog op het vermarkten daarvan. RWE heeft de winnaars al opgenomen in haar bod voor het Nederlandse offshore windmolenpark Hollandse Kust West (HKW) site VI en VII en zal het gebruik voor andere commerciële projecten onderzoeken.
ARC Marine wint Ecologie Innovatie Award voor een positief effect op de biodiversiteit
RWE heeft zichzelf de ambitie gesteld om een netto positieve bijdrage te leveren aan de biodiversiteit voor toekomstige offshore windparken. De innovatiewedstrijd voor ecologie richtte zich op specifieke innovaties om deze missie te ondersteunen. ARC Marine ontwikkelt oplossingen om de impact van offshore windmolenparken op het ecosysteem te verbeteren. De missie van het bedrijf is om de creatie van riffen te versnellen door het natuurinclusief ontwerpen van kabel- en erosiebescherming, zoals met hun oplossing Reef Cubes: 's werelds eerste plasticvrije en koolstofarme oplossing voor het herstel van mariene ecosystemen. Reef Cubes produceren ongeveer 90 procent minder CO2 dan hun betonnen tegenhangers en kunnen koolstofneutraal worden gemaakt vanaf het punt van fabricage. Daarnaast ontwikkelt ARC Marine duurzame matten voor kabelbescherming bij kabelkruisingen. Deze matten zijn een op beton lijkende kabelbescherming die de biodiversiteit bevordert door een oppervlaktestructuur met kleine scheuren en gaten, waardoor ze een habitat creëren voor een scala aan zeeleven.
Verlume en ForWind, Wind Energy Research Center van de Universiteit van Oldenburg winnen Systeem Integratie Innovatie Award voor afstemmen vraag en aanbod
Een groter aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de toekomst en de toenemende geografische clustering van offshore windparken leiden tot grotere schommelingen in de productie van energie. Daarom richt RWE zich op innovaties die de visie van een perfecte match tussen vraag en aanbod ondersteunen, om de uitdagingen van die volatiele hernieuwbare energieopwekking offshore in de toekomst aan te kunnen.
Verlume biedt multifunctionele opslagoplossingen offshore, met een onderzeese lithium-ionbatterij, die een modulair en zeer schaalbaar ontwerp heeft. Dat leidt tot een meer evenwichtige stroomoutput door de piekstroomproductie offshore te verminderen. De batterij kan de beperkingen op het elektriciteitsnet verminderen en ook meerdere offshore-diensten leveren, zoals frequentieregelingen, black-startcapaciteit voor windturbines en het opladen van hybride of volledig elektrische dienstschepen. Zo wordt het mogelijk de totale CO2-uitstoot van offshore-windmolenparken en de bijbehorende logistiek verder te verkleinen.
ForWind, het Center for Wind energy Research van de universiteit van Oldenburg, werd als winnaar geselecteerd voor de ontwikkeling van een innovatieve, op lidar gebaseerde methodologie voor vermogensvoorspelling. Deze kan de integratie van windenergie in toekomstige energiesystemen aanzienlijk verbeteren door het nauwkeurig voorspellen van de aanloopsnelheden van windturbines en het ondersteunen van de netstabiliteit. Dit kan helpen om de betrouwbaarheid van het net te garanderen gedurende plotse en sterke veranderingen in het vermogen als gevolg van weersveranderingen, die leiden tot een aanzienlijke daling of stijging van het aanbod. Als deze niet nauwkeurig worden voorspeld, wat betreft timing en amplitude, kunnen ze leiden tot kritieke netwerkproblemen.
RWE als toonaangevende speler in duurzame energie met een sterke positie in Nederland
RWE is een toonaangevende wereldspeler in duurzame energie en wereldwijd nummer 2 in offshore wind. Het bedrijf heeft momenteel 18 offshore-windmolenparken in bedrijf; het bouwt de Sofia (1,4 gigawatt voor de Britse kust) en Kaskasi (342 megawatt voor de Duitse kust), en heeft in totaal meer dan 10 gigawatt aan offshore windparken in ontwikkeling. RWE is al vele jaren een partner van de Nederlandse overheid in de energietransitie door te investeren in duurzame energieoplossingen. Nederland is een van de belangrijkste markten waar RWE haar hernieuwbare-energieportefeuille verder wil uitbreiden. RWE exploiteert momenteel zeven onshore windparken in Nederland met een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 330 megawatt (RWE's pro-rata aandeel), met nieuwe parken in ontwikkeling en aanbouw, evenals zonneparken, waaronder het drijvende PV-project op het terrein van de Amercentrale. RWE werkt ook aan de uitbreiding van CO2-vrije flexibele productiecapaciteit en de ontwikkeling van onshore en offshore waterstofprojecten, zoals H2opZee, NortH2 en FUREC om de industrie te helpen de CO2-uitstoot te verminderen.
Voor meer informatie over RWE’s Innovatiecompetitie, ga naar onze website
Beeldmateriaal voor mediagebruik isbeschikbaar in de RWE Media Library(Credit: RWE)