RWE Renewables

RWE en SolarDuck versnellen technische ontwikkeling en commercialisering van grootschalige drijvende zonneparken op zee

Twee personen houden een samenwerkingsovereenkomst voor een achtergrond met zonnepanelen en windturbines op water.
Koen Burgers, CEO SolarDuck and Martin Dörnhöfer, Director of Floating, Hydrogen, Development Optimization, RWE Renewables

  • RWE investeert in pilotproject van SolarDuck voor drijvend zonnepark op de Noordzee
  • SolarDuck is geselecteerd als exclusieve leverancier voor drijvende zonnepanelen op zee met geïntegreerde opslag in RWE’s bod voor aanbesteding Hollandse Kust West 
  • RWE en SolarDuck gaan de wereldwijde inzet van drijvende zonneparken op zee onderzoeken en ontwikkelen

Essen / Nijmegen, 19 July 2022

RWE en het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het gebruik van drijvende zonneparken op zee te ontwikkelen. Om de kennis over de drijvende zonnetechnologie van SolarDuck te versnellen, zal RWE investeren in een eerste offshore pilot in de Noordzee. Het project is een eerste stap in de samenwerking en legt de basis voor een groter demonstratieproject in het Nederlandse offshore windpark Hollandse Kust West (HKW). RWE heeft ingeschreven op de aanbesteding van dit project en nam SolarDuck in offerte op met een zeer innovatieve combinatie van offshore drijvende zonne-energie met geïntegreerde opslagoplossingen.

Unieke offshore drijvende zonnetechnologie door SolarDuck

De door SolarDuck ontwikkelde techniek voor drijvende zonnepanelen op zee creëert een nieuwe mogelijkheid voor de productie van zonne-energie en biedt een antwoord op de toenemende schaarste van land voor de opwekking van hernieuwbare energie. De integratie van drijvende zonnepanelen met een windpark op zee zorgt voor een efficiënter gebruik van de ruimte op zee voor energieopwekking (gebruikmakend van de ruimte tussen de windturbines) en maakt synergiën mogelijk met betrekking tot de bouw en het onderhoud van de multifunctionele hernieuwbare energiebron. Het resultaat is een evenwichtige energieproductie dankzij de complementaire aard van wind- en zonne-energiebronnen.

Voor de bouw van zonneparken op zee is technologie nodig die bestand is tegen zware omstandigheden zoals hoge golven, sterke wind en zout water. SolarDuck's unieke driehoekige platform, dat 's werelds eerste certificering voor drijvende offshore zonne-installaties heeft ontvangen van Bureau Veritas, is ontworpen om enkele meters boven het water te zweven en de golven te volgen - vergelijkbaar met een tapijt. Op die manier blijven belangrijke elektrische componenten droog, schoon en stabiel. Dit garandeert een lange levensduur van de half-afzinkbare constructie, terwijl een veilige bediening en onderhoud mogelijk zijn.

Sven Utermöhlen, CEO Offshore Wind RWE Renewables stelt: "RWE is voortdurend op zoek naar innovatieve manieren om de productie van hernieuwbare energie op zee verder te verbeteren. We zijn zeer enthousiast om het potentieel van drijvende zonneparken op zee samen met onze partner SolarDuck verder te onderzoeken. Voor landen met gemiddeld lagere windsnelheden, maar met een hoge instraling van zonne-energie, biedt dit aantrekkelijke mogelijkheden. Met de pilot van SolarDuck doen wij ervaring op met een zeer innovatieve techniek van drijvende zonnepanelen op zee. Wij willen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie, een positieve impact hebben op de mariene ecologie en energiesystemen helpen integreren. Samen kunnen we echt een verschil maken door de technologie van morgen te gebruiken voor de projecten van vandaag."

Koen Burgers, CEO van SolarDuck, stelt: "De behoefte aan veilige, duurzame en betaalbare energie vraagt om nieuwe en onmiddellijke antwoorden van de industrie in Europa en ook wereldwijd. SolarDuck maakt deel uit van dat antwoord en brengt zonne-energie naar de oceanen. Door de robuuste technologie van SolarDuck in de barre omstandigheden van de Noordzee te demonstreren, kunnen we de technologie vrijwel overal ter wereld inzetten. We zijn blij dat we in RWE een sterke partner hebben gevonden die onze visie deelt om de wereld elektrificerend te maken door middel van drijvende zonne-energie op zee. Ik kijk uit naar de samenwerking tussen onze bedrijven om precies dat te bereiken."

RWE investeert in grootschalig proefproject op de Noordzee

Om de ontwikkeling van de technologie te versnellen, zal RWE in 2023 investeren in de grootschalige pilot van een zonnepark op zee van SolarDuck, 'Merganser' genaamd, met een nominale capaciteit van 0,5 MWp. ‘Merganser' zal naar verwachting worden geïnstalleerd voor de kust van Oostende in de Belgische Noordzee en zal SolarDuck's eerste pilot op zee zijn na de succesvolle inzet van een pilot in het binnenland in Nederland vorig jaar.

'Merganser' zal RWE en SolarDuck belangrijke ervaring uit de eerste hand opleveren in één van de meest uitdagende offshore-omgevingen ter wereld. De opgedane ervaring zal een snellere commercialisering van de technologie vanaf 2023 mogelijk maken.

SolarDuck geselecteerd om innovatieve oplossing te leveren voor RWE's bod voor Hollandse Kust West
De technologie van SolarDuck opent een nieuwe deur voor zonne-energie, ook in de barre Noordzee-omgeving. RWE heeft daarom SolarDuck geselecteerd in haar bieding op de Nederlandse tender voor HKW VII (systeemintegratie). Een winnend bod zal de integratie van een offshore drijvende zonne-installatie op pre-commerciële schaal met 5 MWp in combinatie met innovatieve energieopslagoplossingen in het offshore windpark realiseren.

Voortbouwend op de samenwerking met project 'Merganser' en HKW, zullen RWE en SolarDuck nieuwe mogelijkheden verkennen met als doel commerciële offshore drijvende zonneparken te ontwikkelen, zowel stand-alone als hybride. De combinatie van RWE's leidende wereldwijde marktpositie en SolarDuck's technologische en commerciële vindingrijkheid vormt de perfecte basis voor een versnelde ontplooiing van deze veelbelovende technologie.

RWE als toonaangevende speler in duurzame energie met een sterke positie in Nederland

RWE is een toonaangevende wereldspeler op het gebied van hernieuwbare energie en wereldwijd de nummer 2 op het gebied van offshore-windenergie. Het bedrijf heeft momenteel 18 offshore windparken in bedrijf; het bouwt de windparken Sofia (1,4 GW voor de Britse kust) en Kaskasi (342 MW voor de Duitse kust), en heeft in totaal meer dan 10 GW aan offshore windparken in ontwikkeling. RWE is al vele jaren een partner van de Nederlandse regering om de energietransitie te bevorderen door te investeren in schone energieoplossingen. Nederland is een van de belangrijkste markten waar RWE zijn portefeuille van hernieuwbare energie verder wil uitbreiden. RWE exploiteert momenteel zeven onshore windparken in Nederland met een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 330 MW (RWE's pro-rata aandeel), met nieuwe parken in ontwikkeling en bouw, alsook zonneparken, waaronder het drijvende PV-project in Amer. RWE werkt ook aan de uitbreiding van CO2-vrije flexibele productiecapaciteit en de ontwikkeling van onshore en offshore waterstofprojecten, zoals H2opZee, NortH2 en FUREC om de industrie te helpen de COysub>2-uitstoot te verminderen.

SolarDuck voorziet de wereld van schone zonne-energie door gebruik te maken van state-of-the-art technologie

SolarDuck is een Nederlands-Noors OFPV-bedrijf met sterke wortels in de maritieme industrie. Het bedrijf werd opgericht na een spin-off van Damen Shipyards (de grootste scheepsbouwer in Nederland). Sindsdien heeft SolarDuck onophoudelijk gewerkt aan de visie 'Electrify the world with OFPV'. SolarDuck genereert offshore zonne-energie met behulp van haar unieke, state-of-the-art technologie, die volledig schaalbaar is om te voldoen aan specifieke lokale eisen, wereldwijd. Het bedrijf biedt een duurzame oplossing om aan 's werelds stijgende vraag naar energie te voldoen, vooral daar waar de behoefte aan decarbonisatie en beperkte landruimte betekent dat de oplossing in de oceaanruimte ligt. De technologie van SolarDuck biedt een aantrekkelijke waardepropositie in een breed scala van gebruikerscases, variërend van eilanden in de sunbelt tot hybride offshore parken in de Noordzee, waaronder Nederland.

Downloads

Verdere Mededelingen

RWE en TotalEnergies kiezen haven Den Helder voor onderhoud offshore windproject OranjeWind

17.12.2024

Lees verder

RWE en TotalEnergies kiezen Eemshaven als uitvalsbasis voor OranjeWind wind op zee project

10.12.2024

Lees verder

RWE opent kantoor in Brussel om Belgische offshoremarkt te verkennen

20.11.2024

Lees verder