Eemshydrogen
Elektrolyser in Noord-Nederland voor het maken van groene waterstof
Groene Waterstof wordt geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, en speelt een onmisbare rol in de energietransitie. Waarom is groene waterstof zo belangrijk? Omdat deze energiedrager een schone en veelzijdige grondstof én als brandstof kan dienen voor energie-intensieve processen. Bovendien kan waterstof worden opgeslagen, waardoor het altijd beschikbaar is.
“Er is niets aan de potentie van groene waterstof veranderd en is er de afgelopen jaren veel bereikt om deze vorm van verduurzaming verder op gang te brengen. Er is veel kennis opgebouwd over de rol van groene waterstof in de gehele waardeketen. We zien de behoefte vanuit de industrie en de kansen voor binnenlandse productie.”
Groene waterstof wordt geproduceerd via elektrolyse: een proces waarbij water (H2O) wordt gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2) met behulp van elektriciteit. Als deze elektriciteit afkomstig is van duurzame bronnen zoals zonne- of windenergie, spreken we van groene waterstof. Bij de productie hiervan komt geen CO2 vrij. Dit maakt groene waterstof een volledig duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. De uitdaging? Waterstof op grote schaal groen produceren.
Bij RWE zetten we vol in op de ontwikkeling van duurzame waardeketen op basis van groene waterstof. Van de productie en opslag tot de distributie van waterstof:
Ons doel? Een toekomst waarin waterstof een centrale rol speelt in een CO2-neutrale energievoorziening.
Waar wordt waterstof voor gebruikt? Groene waterstof is vooral geschikt voor sectoren waar weinig tot geen duurzame alternatieven zijn:
Groene waterstof biedt de oplossing waar elektrificatie niet haalbaar is.
Europa streeft ernaar om in 2030 40 gigawatt elektrolysecapaciteit te realiseren voor de productie van groene waterstof. Deze ambitieuze doelstelling vereist efficiënte, schaalbare oplossingen. RWE speelt hierin een cruciale rol door actief deel te nemen aan diverse waterstofprojecten die gericht zijn op hoge efficiëntie en meetbare impact.
Met onze technologische expertise en praktische ervaring zetten we ons in voor de grootschalige productie van groene waterstof en versnellen we de transitie naar een duurzame energievoorziening.
Ontdek hieronder hoe onze projecten bijdragen aan het behalen van de Europese waterstofdoelen.
Op (het tweede conversiepark) Conversion Park II op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam ontwikkelt RWE MaasH2: een grootschalige elektrolyser fabriek die groene waterstof zal gaan produceren voor de industrie en transportsector. MaasH2 is één van de waterstofprojecten die RWE in Nederland ontwikkelt naast projecten in Eemshaven en Zeeland. Deze installatie/elektrolyser zal een aanzienlijk volume bieden van groene waterstof die uit duurzame energie wordt geproduceerd, goed voor een forse CO2-emissiereductie. Groene waterstof speelt een sleutelrol in de energietransitie en kan worden ingezet door eindgebruikers in de industrie of mobiliteit en biedt mogelijkheden voor certificeringsklanten.
Capaciteit | Ordegrootte 300 MW |
CO2-uitstoot | Ongeveer 200.000 ton CO2-uitstoot voorkomen |
Verwachte COD | 2030 |
Klik op de afbeelding om in te zoomen
RWE werkt volgens duidelijke duurzaamheidsprincipes:
Benieuwd hoe waterstof jouw sector verder kan helpen? Of wil je investeren in een duurzame, CO2-vrije toekomst?
Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden van groene waterstof voor jouw organisatie.