Eemshydrogen
Elektrolyser in Noord-Nederland voor het maken van groene waterstof
Waterstof, ook wel aangeduid als H2, is cruciaal in de energietransitie. Waarom? Omdat groene waterstof een schone grond- en brandstof is voor energie-intensieve processen en je waterstof kunt opslaan en het dus altijd beschikbaar is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonne- en windenergie.
Waterstof maken we door middel van elektrolyse. Dit is een proces waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. Hiervoor is elektriciteit en dus energie nodig. Als deze energie van de zon of de wind komt, spreken we van groene waterstof. Er komt dan geen CO2 vrij bij het produceren van groene waterstof. Heel duurzaam dus! Onze uitdaging is dan ook om waterstof groen te produceren.
Bij RWE werken we hard aan alles wat met waterstof te maken heeft. Van het produceren en opslaan tot het distribueren ervan. Zo bouwen we op grote schaal elektrolysers om waterstof mee te maken en breiden we onze wind-, en zonneparken uit, zodat die elektrolysers op groene stroom kunnen draaien. Ook werken we aan waterstofproductie op zee in de vorm van project H2opzee.
Waterstof kan vooral worden toegepast in sectoren met weinig tot geen schone alternatieven zoals in de zware industrie en bij de productie van brandstoffen. Hier kan groene waterstof de fossiele brandstof of grondstof vervangen, die nodig is voor industriële en chemische processen. Ook bij zwaar transport, zoals luchtvaart en scheepvaart, kan waterstof worden ingezet, maar dan als brandstof.
De doelstelling van Europa is om in 2030 in totaal 40 gigawatt aan elektrolysecapaciteit te hebben voor de productie van groene waterstof. Een ambitieus doel! Wij dragen daaraan bij door mee te doen aan veel waterstofprojecten en onze expertise te delen. Lees hieronder meer over onze projecten!
Waterstof is cruciaal in de energietransitie, omdat het schoon is en energieopslagmogelijkheden biedt. Wij beantwoorden graag jouw vragen over waterstof en over onze projecten.