Batterij opslag

Belangrijk voor een succesvolle energietransitie

Batterij opslag

Belangrijk voor een succesvolle energietransitie

Batterij opslag

Belangrijk voor een succesvolle energietransitie.

Energieopslag

Energieopslagsystemen zijn belangrijk in de overgang naar duurzame energie, omdat ze energie kunnen opslaan wanneer er te veel wordt geproduceerd uit hernieuwbare bronnen, en het beschikbaar kunnen stellen wanneer nodig. Bijvoorbeeld, energie van windmolens kan worden opgeslagen voor gebruik als er géén wind is. Batterijsystemen kunnen worden aangepast aan verschillende omstandigheden, omdat ze bijna overal kunnen worden geplaatst en flexibel zijn qua grootte.

In één oogopslag

  • 35 MW geïnstalleerd vermogen in Batterij Eemshaven

  • 41 MWh opslagcapaciteit in Batterij Eemshaven

  • 110 lithium ijzerfosfaat batterijrekken in Batterij Eemshaven

Waarom is energieopslag nodig?

Energieopslag zal de energietransitie fundamenteel ondersteunen en de overgang naar een hernieuwbaar, koolstofvrij elektriciteitssysteem mogelijk maken. Om doelstellingen uit het Klimaatakkoord en de klimaatneutrale doelstellingen van RWE tegen 2040 te halen, zijn zowel grootschalige hernieuwbare opwekking als flexibele koolstofarme opwekkingsoplossingen nodig. Energieopslag, zoals batterijen, kan een waardevolle bijdrage leveren aan de energiezekerheid van de Benelux.

In een energiemarkt met grote hoeveelheden hernieuwbare energie kan energieopslag helpen om de variabele aard van hernieuwbare opwekking zoals wind- en zonne-energie af te vlakken, zodat beter kan worden voldaan aan de vraag naar elektriciteit in het land. Het kan ook worden gebruikt om de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk en de elektriciteitsstromen te helpen beheren, bijvoorbeeld bij netwerkbeperkingen.


Technologie

Energie kan in vele vormen worden opgeslagen. Voor kortdurende opslag (tot ongeveer 4 uur) bieden batterij-energieopslagsystemen (BESS) een goede oplossing voor elektriciteitssystemen en marktvereisten. Batterijen zijn oplaadbare systemen die energie van het net opslaan en naar behoefte energie aan het net leveren. Ze bevatten geavanceerde regeltechnologie die gewone batterijen niet hebben, om de beperkingen van het elektriciteitsnetwerk en de opwekking te ondersteunen.

De ambities van RWE

Als aanjager van de energietransitie ontwikkelt, bouwt en beheert RWE batterij-opslagsystemen met een totale capaciteit van ongeveer 700 megawatt en heeft het wereldwijd meer dan 1 gigawatt aan batterijopslagprojecten in aanbouw. In Duitsland zijn al diverse batterij-opslagsystemen in gebruik (in Lingen en Werne) en zijn diverse projecten in aanbouw. Ook in Australie, de UK en de VS is RWE zeer actief in de verdere ontwikkeling, bouw en exploitatie van batterij-opslagsystemen. RWE streeft momenteel naar een wereldwijde energieopslagcapaciteit van 6 gigawatt in 2030. Het bedrijf heeft als doel om in 2040 een netto nuluitstoot te bereiken en investeert daartoe tussen 2024 en 2030 € 55 miljard om zijn groene kernactiviteiten wereldwijd uit te breiden.


Projecten

In Eemshaven wordt een batterij gebouwd, die naar verwachting begin 2025 in bedrijf zal zijn. RWE werkt ook aan innovatieve batterijopslag-oplossingen. Bij de Magnumcentrale in Eemshaven bijvoorbeeld, is de Battolyser geïnstalleerd. Dit is in feite een proefopstelling waarbij naast de batterijopslagfunctie, ook waterstofgeneratie plaatsvindt.

Op de Moerdijkcentrale van RWE wordt gebouwd aan een 7,5MW/11MWh inertia-batterij. Het systeem zal het elektriciteitsnet beschermen tegen frequentie afwijkingen door razendsnel elektriciteit te leveren of te absorberen. Deze functie wordt inertie genoemd.

Bij de opwek van energie van duurzame bronnen heb je te maken met plotselinge schommelingen als het ineens harder of zachter gaat waaien. Ons net kan deze schommelingen niet goed aan. De technologie van deze batterij zou daarbij kunnen helpen, door snel elektriciteit in het net te voeren wanneer de opwek van windenergie fluctueert. Deze technologie wordt nu voor het eerst getest op het net van het Europese vasteland, in Moerdijk. Deze innovatie is onderdeel van de blauwdruk voor systeemintegratie van OranjeWind en wordt ontwikkeld in samenwerking met TenneT. De inbedrijfstelling is gepland voor eind 2024, daarna zal het project een pilot-fase ingaan voor twee jaar.

Lees meer

Ontdek onze energie in de Benelux

RWE heeft een duidelijke focus op hernieuwbare energie en is een sterke partner op weg naar een groene toekomst.

Lees verder

RWE Batterij Eemshaven

In Eemshaven wordt een batterij gebouwd van 35 MW.

Lees meer

Locaties en projecten

Alles op één kaart: kantoren, productielocaties en projecten in de Benelux.

Lees verder