Zonnepark Kerkrade
Zonnepark Kerkrade

Zonnepark Kerkrade

Aantal zonnepanelen 36.036
Vermogen 14,8 MWpdc (megawatt piek gelijkstroom)
Verbruik van gemiddelde huishoudens 4.000
In gebruik sinds April 2021

 

Zonnepark Kerkrade: voor RWE de eerste op de grond

In september 2020 werd gestart met de bouw van Zonnepark Kerkrade, het eerste grondgebonden zonnepark van RWE in Nederland. Het zonnepark beslaat twaalf hectare aan velden en weilanden in de gemeente Kerkrade (provincie Limburg).

Het park is in twee velden verdeeld. Op het meest noordelijk gelegen veld staat 16.770 panelen opgesteld, het zuidelijke veld telt 19.266 panelen. 

De zonnepanelen zijn op een onderconstructie gemonteerd waarvoor 9.000 dubbele stalen palen in de grond zijn verankerd. De panelen staan onder een hoek van 8 graden direct op het zuiden gericht. 

De via de zonnepanelen opgewekte elektriciteit (gelijkstroom) wordt via zogeheten converters omgezet in wisselstroom met een spanning van ongeveer 1.250 volt. Twee step-up transformatoren verhogen deze spanning naar 10.000 volt om het park aan te kunnen sluiten op het lokale elektriciteitsnet.

De opbrengst van het zonnepark hangt af van het aantal zonne-uren per jaar. Tijdens een doorsnee zonnig jaar produceert het park 14.000.000 kWh (kilowattuur). Dat is het jaarverbruik van 4.000 huishoudens (gemiddeld 3.500 kWh per jaar). In de gemeente Kerkrade zijn 22.967 huishoudens (CBS, 1-1-2020). Het park is voor RWE ontworpen door het Nederlandse bedrijf Volta Solar dat het park ook heeft gebouwd.

Zonnepark Kerkrade
Zonnepark Kerkrade
Zonnepark Kerkrade
Zonnepark Kerkrade

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Windpark Westereems

Informatie over windpark Westereems.

Lees verder

Windpark Zuidwester

Windpark Zuidwester van RWE is onderdeel van het gigantische windproject Noordoostpolder.

Lees verder

Zonnepark Amer

Zonnepark Amer produceert genoeg voor het verbruik van ongeveer 150 Nederlandse huishoudens.

Lees verder