RWE Image

Windpark Zuidwester

Locatie

Westermeerdijk en Zuidermeerdijk

Aantal turbines

12 x 7,5 MW

Tiphoogte

135 m

Geïnstalleerd vermogen

90 MW

Stroomproductie in jaarlijks verbruik huishoudens

80.000

Opgeleverd in

2017

 

 

RWE is trotse partner van windpark Noordoostpolder, een van Europa’s grootste windparken op land. Het windenergieproject met een totaal vermogen van 430 megawatt bestaat uit 86 windturbines die door verschillende partners worden geëxploiteerd.

De windturbines zijn niet alleen in het water van het IJsselmeer geïnstalleerd, maar ook op land langs de dijk. Windpark Zuidwester van RWE -met een geïnstalleerd vermogen van 90 megawatt- maakt onderdeel uit van dit enorme windproject. RWE exploiteert 12 van de 38 krachtigste onshore windturbines ter wereld die in dit park zijn gebouwd. Turbinefabrikant Enercon heeft de turbines met een vermogen van 7,5 megawatt per stuk gebouwd. De rotordiameter van elk van deze turbines is 126 meter – tweemaal de lengte van een Boeing 747.

De twaalf state-of-the-art turbines van windpark Zuidwester hebben 50 turbines uit de jaren ‘80 en ’90 op deze plek vervangen. Statistisch gezien kan één van deze nieuwe turbines alleen net zoveel stroom opwekken als alle 50 eerdere turbines samen. De totaal geïnstalleerde capaciteit van het windpark is verzesvoudigd van 15 naar 90 megawatt; de jaarlijkse productie is zelfs vertienvoudigd. De nieuwe windturbines zijn sinds begin 2017 in bedrijf.

RWE Image
RWE Image
RWE Image
RWE Image
RWE Image
RWE Image