RWE Image

Image credit: SolarDuck

Merganser

Merganser is een offshore zonneproject. Het is een nieuw en schaalbaar concept dat bestaat uit zes onderling verbonden platforms die bestand zijn tegen extreme offshore-omstandigheden zoals hoge golven, sterke wind en een corrosieve omgeving. Het project werd in juli 2024 voor de kust van Scheveningen in de Nederlandse Noordzee geïnstalleerd.

Projectstatus: in bedrijf

Een zeeplatform staat in kalm water, met een klein bootje in de buurt en verre structuren aan de horizon onder een bewolkte lucht.
Image credit: SolarDuck
Een drijvende zonne-energie-installatie in een hexagonaal patroon op kalm water.
Image credit: SolarDuck
Twee sleepboten en een platform op open water onder een grijze lucht met windturbines op de achtergrond.
Image credit: SolarDuck
Twee sleepboten navigeren in de zee met een offshore platform op de achtergrond onder een bewolkte lucht.
Image credit: SolarDuck

Partners in dit project

Samen met SolarDuck heeft RWE het grootschalige offshore proefproject Merganser, met een nominaal vermogen van 0,5MWp, geïnstalleerd. 

Het project biedt RWE en SolarDuck belangrijke ervaring uit de eerste hand in een van de meest uitdagende offshore-omgevingen ter wereld. Deze unieke lessen zullen de exploitatie van grootschalige offshore zonne-energie versnellen. 

RWE Image
Image credit: SolarDuck

Milieuonderzoek

Als onderdeel van het proefproject Merganser werkt SolarDuck samen met maritieme onderzoeksinstituten, waaronder: Technische Universiteit Delft, TNO, MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) en Deltares om meer inzicht te krijgen in de corrosiebestendigheid van de zonne- en elektrische systemen, UV-degradatie van de synthetische ankers, afzetting op de drijvers en de impact van offshore zonne-energie op het ecosysteem in de Noordzee. 

RWE Image

Feiten en cijfers

Het unieke, driehoekige platform van SolarDuck, dat door Bureau Veritas als eerste ter wereld is gecertificeerd voor offshore drijvende zonne-energie, is ontworpen om enkele meters boven het water te drijven en de golven als een tapijt te volgen. Hierdoor blijven kritieke elektrische componenten droog, schoon en stabiel, en wordt de integriteit van de halfafzinkbare structuur gewaarborgd, terwijl veilige operaties en minimaal onderhoud mogelijk zijn.

00 MWp

capaciteit

00 km

uit de kust van Scheveningen

00 meter

waterdiepte

Andere samenwerkingsprojecten met SolarDuck

RWE werkt ook samen met SolarDuck aan een 5 MWpdc offshore zonneproject, onderdeel van ons 760MW OranjeWind offshore windpark in Nederland, wat ons helpt om onze perfecte match van vraag en aanbod te realiseren.

Voortbouwend op onze samenwerking met het Merganser-project en Oranjewind zullen RWE en SolarDuck nieuwe mogelijkheden verkennen met als doel commerciële offshore drijvende zonneparken te ontwikkelen, zowel stand-alone als hybride.

Twee personen houden een samenwerkingsovereenkomst voor een achtergrond met zonnepanelen en windturbines op water.
Image credit: SolarDuck