Eemshaven batterijopslag

Infographic over een batterijopslagproject van 35 MW in Eemshaven met details over energieoverschotten en -tekorten.

Het project

Het Eemshaven batterij project is RWE’s eerste Nederlandse batterijopslagproject op grote schaal met een geïnstalleerd vermogen van 35 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 41 megawattuur (MWh). Dat is vergelijkbaar met de stroomvoorziening van 3000 EV-laders tegelijk.

Bij de Eemshavencentrale worden 110 lithium-ion batterijrekken geïnstalleerd. Het opslagsysteem gaat vanaf 2025 regelbaar vermogen leveren. Het systeem is zo ontworpen dat het vrijwel technologie-overschrijdend gekoppeld kan worden met de energiecentrales van RWE in Nederland. Het systeem zal worden gebruikt om de energie in het elektriciteitsnet te balanceren. Dit maakt een optimaal beheer van energie mogelijk.

Vijf arbeiders in veiligheidskleding, die bespreken op een bouwplaats met scheppen in de hand en industriële gebouwen op de achtergrond.

Waarom dit project?

Fluctuerende elektriciteitsproductie van wind- en zonne-energie, afkomstig van bijvoorbeeld het offshore windpark-in-ontwikkeling OranjeWind, kan door gebruik van de batterij goed worden geïntegreerd in het Nederlandse energiesysteem. Want elektriciteit is niet altijd volledig nodig als de wind waait en er veel energie wordt geproduceerd. Door de pieken en dalen in de elektriciteitsopwekking op deze manier in de tijd te balanceren, kan er meer hernieuwbare energie in het elektriciteitsnet worden geïntegreerd.


Ons aandeel

Het eerste grootschalige batterijopslagproject van RWE in Nederland is een grote stap op weg naar een betrouwbare elektriciteitsvoorziening in een steeds groener wordend nationaal energiesysteem. Daarmee draagt RWE actief bij aan het verder stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnet.

In februari 2024 is gestart met de bouw van de batterij op het terrein van de RWE Eemshavencentrale.

Een groep arbeiders in feloranje uniformen poseert met scheppen op een bouwplaats.

Feiten en cijfers

00 MW

geinstalleerde vermogen

00 MWh

opslagcapaciteit

00

lithium ijzerfosfaat batterijrekken

Ontwikkeling, planning en vergunningen

Na de bouw in 2024 zal de batterij vanaf begin 2025 op de energiemarkten gaan opereren.

Een bouwplaats met betonnen blokken en stalen kolommen onder een heldere blauwe lucht, met werknemers en machines op de achtergrond.
Een industriële locatie in aanbouw met metalen balken en rode kabels op een betonplatform tegen een heldere blauwe lucht.
Bouwplaats met arbeiders in oranje hesjes, die machines bedienen en asfalt leggen onder een heldere blauwe lucht.
Een bouwplaats met werknemers in oranje vesten die een oppervlak aanleggen, machines en staalconstructies onder een heldere blauwe lucht.
Bouwvakkers bedienen machines op een geplaveid gebied, met een grote industriële faciliteit op de achtergrond onder een heldere blauwe lucht.
Werknemers in veiligheidsuitrusting bedienen machines om asfalt te leggen op een bouwplaats onder een heldere blauwe lucht.
Twee werknemers in oranje veiligheidskleding bedienen een asfaltmachine op een bouwplaats, met een vrachtwagen en gebouwen op de achtergrond.
Bouwvakkers bedienen machines en leggen asfalt op een bouwplaats met grote industriële structuren op de achtergrond.
Een bouwplaats met arbeiders, machines en silo's onder een blauwe lucht.

Onderdeel OranjeWind

In 2022 werd RWE de realisatie van het offshore project voor de Nederlandse kust ‘OranjeWind’ gegund. Het batterijproject is onderdeel van de systeemintegratie die OranjeWind kenmerkt, waarbij windenergie gecombineerd wordt met de opwekking van groene waterstof en andere innovatieve oplossingen.

Bouwwerkers in fel oranje uniform werken op een betonplaats met een groot industrieel gebouw op de achtergrond.

Contact Eemshaven Batterij

Voor specifieke vragen kunt u terecht bij Rajiv Hotchandani Jethani.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Locaties en projecten

Alles op één kaart: kantoren, productielocaties en projecten in de Benelux.

Lees verder

OranjeWind windpark

Met dit windpark heeft RWE een blauwdruk ontwikkeld voor de integratie van offshore windparken in het Nederlandse energiesysteem.

Lees meer

Steenkool- en biomassacentrale Eemshaven

In de Groningse Eemshaven heeft RWE in 2015 een nieuwe ultramoderne kolencentrale met een vermogen van 1.560 MW in bedrijf gesteld. Deze centrale is niet alleen efficiënt, maar met zijn moderne zuiverings- en filtersystemen is het ook de centrale met de laagste emissies in zijn soort.

Lees verder