RWE AG

RWE start tender voor afname van groene waterstof geproduceerd in de toekomstige elektrolyser in Noord-Nederland

RWE Image

25.06.2024

RWE heeft een aanbesteding uitgeschreven voor de afname van groene waterstof die zal worden geproduceerd in de toekomstige elektrolyse-installatie in Eemshaven, Groningen. RWE is van plan om een 50MWe elektrolyser te installeren op het terrein van de Eemshavencentrale. Op volle capaciteit zal de electorlyser tot 900 kg groene waterstof per uur produceren, met behulp van electriciteit die wordt opgewekt door het nabijgelegen windmolenpark Westereems.

RWE Image
"De offtake tender is een spannende volgende stap in de realisatie van onze Eemshydrogen Elektrolyser. Groene waterstof is een essentieel onderdeel in de energietransitie. We nodigen geïnteresseerde partijen in de chemische industrie en mobiliteitssector uit om deel te nemen aan de tender en de levering van groene waterstof tegen concurrerende prijzen veilig te stellen, in een van de eerste tenders van dit type in Nederland."

Lijs Groenendaal, directeur waterstofontwikkeling van RWE in Nederland

De offtake tender, die momenteel open staat voor inschrijvingen, sluit op 17 augustus, waarna het bedrijf de biedingen zal evalueren. Bij een positieve uitkomst van een definitief investeringsbesluit, dat gepland staat voor eind 2024, zal de productie van groene waterstof in 2027 van start gaan.

Afgelopen april ontving RWE van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een toezegging voor een subsidie van ongeveer 125 miljoen euro voor het Eemshydrogen project. 

Groene waterstof is een fundamenteel onderdeel van de investeringsstrategie van RWE, met plannen om 55 miljard euro te investeren in de uitbreiding van haar groene portfolio tot 65 gigawatt wereldwijd in 2030. Dit omvat plannen om tegen 2030 twee gigawatt aan elektrolysecapaciteit te bouwen in de kernmarkten van RWE. De groep is betrokken bij alle stadia van de waterstofwaardeketen. Waar regelgeving, steunregelingen en verkooppotentieel geschikt zijn, ontwikkelt, bouwt en exploiteert het bedrijf elektrolysers en gaat het importpartnerschappen aan.

Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn en daarmee voldoen aan de Europese klimaatdoelstellingen. Groene waterstof speelt hierin een belangrijke rol en daarom heeft de overheid doelen onder andere 8 gigawatt (8.000 megawatt) aan elektrolysecapaciteit in 2032 als doel gesteld.

Voor meer informatie over het Eemshydrogen project en de aanbesteding, click hier.