RWE AG

RWE breidt zijn groene portfolio aanzienlijk uit in het boekjaar 2023 en vermindert tegelijkertijd de CO2-uitstoot met 27 procent

  • Netto-investeringen van €11,4 miljard in 2023: productieportfolio uitgebreid met meer dan 160 faciliteiten met een totale capaciteit van 6,3 gigawatt 
  • De groene elektriciteitsproductie van RWE stijgt met 27% - CO2 uitstoot daalt met 27%
  • Zeer goed resultaat van de Groep in 2023; dividenddoelstelling van €1,00 over het boekjaar 2023 herbevestigd
  • Vooruitzichten voor 2024 bevestigd, inkomsten aan onderkant van de prognosebandbreedte verwacht; dividend wordt verhoogd naar €1,10 per aandeel over het boekjaar 2024

Essen, 14 maart 2024

RWE heeft zijn investerings- en groeistrategie 'Growing Green' in 2023 voortgezet: de portefeuille van het bedrijf groeit voortdurend en duurzaam. Het afgelopen jaar heeft RWE netto in totaal €11,4 miljard geïnvesteerd, vergeleken met €4,4 miljard in 2022. De overname van Con Edison Clean Energy Businesses in de VS was met €6,3 miljard verantwoordelijk voor het grootste deel van de kapitaaluitgaven. Er werd verder geïnvesteerd in nieuwe wind- en zonne-energiefaciliteiten en batterijopslagsystemen in Europa en de VS, aangevuld met acquisities in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Als gevolg hiervan groeide de portefeuille van het bedrijf met meer dan 160 faciliteiten met een totale capaciteit van 6,3 gigawatt (GW). Tegelijkertijd heeft RWE de CO2-uitstoot van zijn portfolio van energiecentrales in het boekjaar 2023 met 27% verlaagd: van 83 miljoen ton in 2022 naar 60,6 miljoen ton in het verslagjaar. De elektriciteitsproductie van RWE uit hernieuwbare energiebronnen steeg met 27% naar 45,2 terawattuur (TWh) in 2023, vergeleken met 35,5 TWh in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Markus Krebber, CEO van RWE AG: "RWE kijkt terug op een succesvol boekjaar 2023. We hebben een zeer goed resultaat behaald, onze groene portefeuille aanzienlijk uitgebreid en tegelijkertijd onze CO2-uitstoot aanzienlijk verlaagd. Dat RWE steeds klimaatvriendelijker wordt en tegelijkertijd een betrouwbaar energiebedrijf blijft, is niet in de laatste plaats te danken aan onze medewerkers, die ik graag wil bedanken voor hun uitstekende prestaties in het afgelopen jaar. We zetten onze 'Growing Green'-strategie resoluut voort: nog eens 100 projecten met een totale capaciteit van meer dan 8 gigawatt zijn al in aanbouw."

Bedrijfsresultaten 2023

De aangepaste EBITDA (aangepaste inkomsten vóór rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) van de RWE Group voor het boekjaar 2023 bedroeg €8,4 miljard en overtrof daarmee de voorspelde bandbreedte. Met €7,7 miljard overtrof ook de aangepaste EBITDA van de kernactiviteiten de verwachtingen. Dit was vooral te danken aan hogere inkomsten uit de internationale elektriciteitsopwekking en de sterke handelsprestaties. Een andere belangrijke aanjager van de winstgroei was de capaciteitsuitbreiding in hernieuwbare energie. Het aangepaste nettoresultaat overtrof met €4,5 miljard ook de verwachtingen. In tegenstelling tot de ontwikkelingen in de internationale kernactiviteiten van de RWE Groep, droegen de steenkool- en nucleaire activiteiten minder bij aan de winst dan in het voorgaande jaar. RWE bevestigt zijn dividenddoelstelling van €1,00 per aandeel over het boekjaar 2023.

Offshore Wind: De aangepaste EBITDA van het segment Offshore Wind bedroeg €1,7 miljard in het fiscale jaar 2023, vergeleken met €1,4 miljard in het voorgaande jaar. De stijging van het resultaat is het gevolg van de ingebruikname van nieuwe capaciteit. Gunstigere windomstandigheden hadden ook invloed, vooral op de locaties van RWE in het VK.

Wind-/zonne-energie op land: Het segment Onshore Wind/Solar boekte een aangepaste EBITDA van €1,2 miljard in boekjaar 2023, vergeleken met €0,8 miljard in boekjaar 2022. Dit was voornamelijk te danken aan de winstbijdrage van de bedrijfsactiviteiten die zijn overgenomen als gevolg van de overname van Con Edison Clean Energy Businesses in de VS die vanaf 1 maart 2023 volledig zijn geconsolideerd, evenals de ingebruikname van nieuwe windparken, zonneparken en batterijen. Lagere gerealiseerde energieprijzen hadden een tegenwerkend effect.

Hydro/Biomassa/Gas: De aangepaste EBITDA steeg in het boekjaar 2023 naar €3,2 miljard, vergeleken met €2,4 miljard in de periode van vorig jaar. Dit is grotendeels toe te schrijven aan hogere inkomsten uit de commerciële optimalisatie van onze elektriciteitscentrales in de internationale productieportfolio en hogere productiemarges.

Supply & Trading: Dankzij sterke handelsprestaties voor vrijwel alle grondstoffen en regio's is de aangepaste EBITDA in het boekjaar 2023 gestegen tot €1,6 miljard, vergeleken met €1,2 miljard het jaar daarvoor. Boekjaar 2022 werd negatief beïnvloed door een eenmalig effect: sancties op de steenkoolleveringen uit Rusland leidden tot een bijzondere waardevermindering van €748 miljoen.

Uitfasering van activiteiten waarbij steenkool- en kernenergie afnemen: het segment met steenkool- en nucleaire activiteiten van RWE sloot als enige onder het niveau van vorig jaar. De aangepaste EBITDA daalde naar €705 miljoen, vergeleken met €751 miljoen in 2022. Dit was onder de voorspelde bandbreedte. De winstdaling is een gevolg van de lagere gerealiseerde energieprijzen. Daarnaast droeg de kerncentrale Emsland slechts bij aan de inkomsten totdat deze op 15 april 2023 werd gesloten.

Solide financiële positie ondanks enorme investeringen

In 2023 investeerde RWE €11,4 miljard, meer dan een verdubbeling van de kapitaaluitgaven (kapitaaluitgaven in 2022: €4,4 miljard). Het hefboomeffect, dat de verhouding tussen de nettoschuld en de aangepaste EBITDA van de kernactiviteiten weerspiegelt, bleef eind 2023 ruim onder de zelfopgelegde bovengrens van 3,0. Op 31 december 2023 had RWE een nettoschuld van €6,6 miljard en een eigen vermogen van 31%, wat 10 procentpunten hoger is dan eind 2022.

RWE Image

Klik op de afbeelding om in te zoomen

Vooruitzicht 2024

RWE verwacht dat het voor het lopende boekjaar de zeer goede opbrengsten van 2023 niet zal kunnen evenaren. RWE deelde zijn verwachtingen afgelopen november op een Capital Markets Day. Het voorziet een aangepaste EBITDA binnen een bandbreedte van €5,2 miljard tot €5,8 miljard. Deze verwachtingen blijven ongewijzigd, ondanks de aanzienlijke daling van de energieprijzen sindsdien. Op dit moment verwacht het bedrijf echter een cijfer aan de onderkant van de bandbreedte. Hetzelfde geldt voor het aangepaste nettoresultaat van de kernactiviteiten, dat naar verwachting van RWE tussen de €1,9 miljard en €2,4 miljard zal bedragen. Het dividend over het huidige boekjaar zal naar verwachting worden verhoogd naar €1,10 per aandeel. Meer informatie over de winstverwachting voor de afzonderlijke segmenten is terug te vinden in het Jaarverslag 2023.

Michael Müller, CFO van RWE AG: "We bevestigen vandaag de vooruitzichten voor het boekjaar 2024 die we tijdens onze Capital Markets Day hebben bekendgemaakt. Vanwege de recente aanzienlijke daling van de energieprijzen op de Europese groothandelsmarkten verwachten we een uitkomst aan de onderkant van de prognosebandbreedte. Wij houden vast aan de geplande verhoging van ons dividend: dit zal naar verwachting stijgen naar €1,10 per aandeel over het boekjaar 2024."

RWE Image

Klik op de afbeelding om in te zoomen

Toelichting op rapportage

Vanaf boekjaar 2024 wordt het segment Hydro/Biomass/Gas omgedoopt tot ‘Flexible Generation’; hierin zijn de activiteiten uit ‘Hydro/Biomass/Gas' en het belang van 30% in EPZ opgenomen. Het segment Coal/Nuclear, waarin de bruinkoolactiviteiten en de nucleaire ontmantelingsactiviteiten zijn samengevoegd, is omgedoopt tot 'Phaseout Technologies'. RWE beheert deze op basis van aangepaste kasstromen. Steenkool en kernenergie zijn niet langer opgenomen in de aangepaste EBITDA, de aangepaste EBIT en het aangepaste nettoresultaat.

Verdere Mededelingen

Roger Miesen draagt het management van RWE Generation over aan Nikolaus Valerius

28.03.2024

Lees verder

Wijzigingen in Raad van Bestuur RWE Generation

12.01.2024

Lees verder

RWE’s BECCUS project levert met emissiereductie en koolstofverwijdering cruciale bijdrage aan klimaatneutraal elektriciteitssysteem in Nederland

20.06.2023

Lees verder