Uw instellingen voor cookies en pixels op https://benelux.rwe.com

Selecteer welke cookies en pixels wij mogen gebruiken. Let op dat sommige cookies om technische redenen noodzakelijk en ingeschakeld moeten zijn voor een werkende website. Als u gebruik wilt maken van elke dienst op onze website, moet elke cookiecategorie geselecteerd zijn. Meer informatie vindt u in ons gegevensprivacyverklaring.

  • Behouden de stabiliteit van de website.
  • Slaan uw gegevens voor aanmelden op.
  • Zorgen voor een verbetering van de gebruikerservaring.
  • Levert visuele informatie over locaties.
  • Levert visueel voorbereide informatie over inhoud/statistiek.

U kunt uw cookie- en pixelinstellingen op https://benelux.rwe.com te allen tijde aanpassen via ons gegevensprivacyverklaring.

Wettelijke mededeling

Meer informatie
Alles selecteren Bevestigen

RWE Renewables

Drie windturbines op een zeedijk: RWE opent Windpark Oostpolderdijk

Drie windturbines op een zeedijk: RWE opent Windpark Oosterpolderdijk
 • Drie windturbines zijn op zeedijk gebouwd
 • Speciale constructie van fundering windturbines verstevigt de zeedijk
 • De ruim 3500 kilometer primaire kering in Nederland biedt veel kansen voor duurzame energie

Geertruidenberg, 14 oktober 2022

RWE, Waterschap Noorderzijlvest en de gedeputeerde van provincie Groningen, openden op 13 oktober 2022 officieel Windpark Oostpolderdijk. Dit windpark, dat bestaat uit drie windturbines met een totaal opgesteld vermogen van 7,5 megawatt, is gebouwd op een zeedijk.

Speciale constructie fundering

Tijdens de opening stond men stil bij alle ondernomen stappen die nodig waren om het project tot een succes te maken. Omdat bij een dijk de veiligheid en het voorkomen van overstromingen voorop staan, is nauwkeurig onderzocht hoe een windturbine de dijk kan versterken. Dit is mogelijk dankzij een speciale constructie van de funderingen van de windturbines.

Na het inhoudelijke programma openden Melissa van Hoorn (gedeputeerde provincie Groningen), Herman Beerda (lid Dagelijks Bestuur Waterschap Noorderzijlvest) en Fernando Martin Alvarez (RWE) het windpark en konden de ongeveer tachtig aanwezigen kijken bij de windturbines en verder bijpraten over dit innovatieve project.

Voor de afname van de groene stroom die onder meer wordt opgewekt door Windpark Oostpolderdijk, sloot RWE in februari 2021 een power purchase agreement (PPA) met ASML, dit is ‘s werelds grootste leverancier van lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie.

Uitbreiding duurzame energie Nederland
RWE is toonaangevend in de energietransitie en ziet Nederland als een van de strategische markten waar ze haar duurzame energieportfolio verder wil uitbreiden. Op dit moment exploiteert RWE hier twaalf onshore windparken. Ook voegde RWE dit jaar het eerste drijvende zonneproject toe aan haar duurzame portfolio, dat deel uitmaakt van Zonnepark Amer. Daarnaast heeft RWE een bod uitgebracht voor het nog te realiseren windpark op zee, Hollandse Kust West – kavels VI en VII. Een ander innovatief project van RWE in Nederland, is het project Anubis: hierbij krijgen 43 ion-lithium batterijen een ‘tweede leven’ na intensief gebruik in elektrische bussen. Naast wind, zon en batterijen werkt RWE ook aan de ontwikkeling van waterstofprojecten, zoals NortH2, H2opZee, FUREC en Eemshydrogen, om zo te helpen de industrie te verduurzamen.

Foto’s voor mediagebruik (credit: RWE) zijn beschikbaar via de mediabeeldbank van RWE.

Drie windturbines op een zeedijk: RWE opent Windpark Oosterpolderdijk

Downloads

Verdere Mededelingen

Hernieuwbare energiesector slaat handen ineen voor duurzame productieketen

06.03.2023

Lees verder

RWE vervroegt kolenuitfasering Duitsland naar 2030: vijf bewoonde dorpen en drie boerderijen blijven bestaan, de voormalige nederzetting Lützerath wordt ontmanteld

11.01.2023

Lees verder

Hollandse Kust West VII: RWE succesvol in tender windpark op zee

10.11.2022

Lees verder