RWE Image

Steenkool- en biomassacentrale

Eemshavencentrale

Feiten en cijfers

Locatie centrale

Eemshaven, Nederland

Type centrale

Steenkool- en biomassacentrale

Ingebruikname

2015

Brandstof

Steenkool, biomassa

Elektrisch vermogen (netto)

1.560 MW (twee eenheden)

Rookgasreiniging

Elektrostatische filters, denitrificatie en rookgasontzwavelingsinstallatie

 

Ultramoderne kolencentrale

In het verleden heeft de Nederlandse overheid de havengebieden van de Maasvlakte bij Rotterdam en de Eemshaven in Groningen aangewezen als locaties voor nieuwe centrales, vanwege de aanwezigheid van havens voor de invoer van brandstof en de beschikbaarheid van voldoende koelwater. RWE is op de uitnodiging van de Nederlandse overheid ingegaan en heeft in de Eemshaven een ultramoderne kolencentrale gebouwd met een capaciteit van 1.560 MW, die in 2015 in gebruik werd genomen. De centrale, bestaande uit de eenheden A en B, speelt een belangrijke rol bij het leveren van betaalbare en betrouwbare elektriciteit.

Rendement

De centrale is gebouwd volgens de laatste technologie en bereikt een rendement van 46 procent. Een hoger rendement betekent dat er minder brandstof nodig is om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken, wat uiteindelijk resulteert in lagere emissies. De centrale is niet alleen efficiënt, maar met zijn moderne zuiverings- en filtersystemen is het ook de centrale met de laagste emissies in zijn soort.

Net als de Amercentrale wordt ook de Eemshavencentrale omgebouwd naar biomassacentrale. Op dit moment wordt 15% van de energie opgewekt met biomassa. RWE heeft de ambitie om de centrale op termijn om te bouwen naar biomassacentrale, als dat economisch haalbaar is en de juiste vergunningen er zijn.

Technologie

De centrale bestaat uit twee zogeheten ‘ultra-super-critical'-ketels. Daarnaast zijn ze speciaal ontworpen om snel in- en uitgeschakeld te worden, waardoor ze geschikt zijn om de fluctuerende elektriciteitsaanvoer uit duurzame energiebronnen te compenseren. Met deze flexibiliteit past de centrale uitstekend in de moderne energievoorziening. 

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Amercentrale

Duurzame biomassa vervangt geleidelijk steenkool

Lees verder

Clauscentrale

Moderne aardgasgestookte centrale en nabijgelegen waterkrachtcentrale

Lees verder

Moerdijkcentrale

Moderne en zeer efficiënte gasgestookte centrale

Lees verder