RWE Generation SE

Koningin Máxima bezoekt Chemelot en leert over FUREC en circulariteit

RWE Image

05.03.2024

Na Frans Timmermans (maart 2023), Koning Willem-Alexander (juni 2023) en minister Micky Adriaansens (maart 2024) is het nu de beurt aan Koningin Máxima om een bezoek te brengen aan Chemelot. Het bezoek staat in het teken van de verduurzaming van de grondstoffen en van de productieprocessen in de chemiesector en past in een reeks bezoeken van Koningin Máxima op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Het biedt RWE de kans om haar meer te vertellen over project FUREC.

In 2050 wil industriepark Chemelot volledig duurzaam én circulair produceren. Om dit voor elkaar te krijgen moeten fossiele grondstoffen vervangen worden door duurzame alternatieven en chemische processen voorzien van duurzame elektriciteit. Tijdens haar bezoek aan de Brightland Campus in Geleen (Limburg) krijgt Koningin Máxima informatie over de verschillende projecten en technologieën die er in ontwikkeling zijn. Eén van deze innovatieve technologieën is RWE’s project FUREC, waarbij waterstof wordt geproduceerd uit niet-recyclebaar huishoudelijk restafval.

Denis Aarssen, projectdirecteur FUREC: “De energietransitie gaat hand in hand met de grondstoffentransitie en daarom moeten wij met z’n allen proberen om waardevolle moleculen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Project FUREC zet reststromen afval om in circulaire waterstof die weer als grondstof gebruikt kan worden voor de industrie en zo kan RWE een waardevolle bijdrage leveren aan de verduurzaming van de industrie op Chemelot.”

Een streven dat Máxima van harte toejuicht: “Als ik die bergen plastic zie die vaak verbrand worden, dan hoop ik oprecht dat de innovatieve bedrijven op Chemelot de positieve aandacht krijgen om de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken. Om hernieuwbare grondstoffen te kunnen maken voor bijvoorbeeld de auto- en voedingsindustrie.”

Over FUREC

FUREC staat voor Fuse Reuse Recycle en hier wordt niet-recyclebaar huishoudelijk restafval de grondstof voor de chemische industrie en dit zorgt voor een vermindering van het aardgasverbruik.

Over Chemelot

Chemelot is een ruim achthonderd hectare groot industriecomplex met ongeveer 8.500 medewerkers. Op het terrein zijn verschillende bedrijven uit verschillende branches gevestigd: van grondstoffen producerende bedrijven tot bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen en van start-ups tot multinationals. Op de Brightlands Chemelot Campus, gevestigd op het terrein van Chemelot, ontwikkelen bedrijven, onderzoekers en onderwijsinstellingen nieuwe producten en technologieën waardoor producten lichter worden, langer meegaan en eenvoudiger kunnen worden hergebruikt.