RWE Image

Gasgestookte centrale

Clauscentrale C

Feiten en cijfers

Locatie centrale Maasbracht, Nederland
Type centrale Gasgestookte centrale
Ingebruikname 2012 (1-7-2014 tot 30-9-2020 in mottenballen). Sinds 1-10-2020 weer in gebruik.
Brandstof Aardgas
Elektrisch vermogen (netto) 1,304 MW
Rendement 58,5%

Claus C is een STEG-eenheid met één stoom- en verschillende gasturbines. In de centrale staan drie gasturbinegeneratoren en de hergebruikte stoomturbinegenerator van de oude eenheid B. Het proces voor de opwekking van elektriciteit begint met het verbranden van aardgas in de gasturbines. De verbrandingsgassen expanderen in de turbine, die vervolgens een generator aandrijft waarin de elektriciteit wordt opgewekt. De hete rookgassen van de drie gasturbines verwarmen in drie rookgasketels water, dat vervolgens wordt omgezet in stoom. Deze stoom zet de stoomturbine in beweging en die zorgt er op zijn beurt voor dat de aangekoppelde generator elektriciteit gaat produceren. De stoom die aan het einde van dit proces niet meer kan worden gebruikt voor het opwekken van stroom wordt afgekoeld en weer in water omgezet, dat opnieuw kan worden gebruikt.

Terug in gebruik

Sinds 1 oktober 2020 is de centrale weer commercieel in gebruik.

Eerder werd de installatie in 2014, nog geen twee jaar na de officiële ingebruikname op 26 juni 2012, om economische redenen in de mottenballen gedaan. Vanwege de toenemende vraag naar regelbaar vermogen en de positieve ontwikkelingen op de groothandelsmarkt besloot RWE in 2018 om Clauscentrale C weer in bedrijf te nemen.

De Clauscentrale in Maasbracht (Limburg) is vernoemd naar Z.K.H. Prins Claus. Hij nam de centrale in 1978 officieel in gebruik.

Minder weergeven
Meer weergeven
Clauscentrale BouwApp | RWE in de Benenlux

RWE Image

Make-over van de dijk

Nadat we de Clauscentrale weer in gebruik namen, hebben we de dijk flink onder handen genomen. Die was inmiddels namelijk behoorlijk verwilderd, dus een make-over was geen overbodige luxe. Daar kwam nog bij dat er lekkages waren. Die waren ontstaan doordat we het water in het koelwateruitlaatkanaal terug op peil hadden gebracht. Een oplettende boer wees ons erop. Gelukkig hebben we de natuur op en rond de dijk inmiddels weer helemaal onder controle. We hebben het gebied opnieuw ingericht en aangeplant. Er is geen lek meer te vinden en de dijk ligt er prachtig bij.

Nieuwe bewoners

De kers op de taart van de herinrichting van de dijk was het plaatsen van een bijenkast. Hiervoor hebben we een imker benaderd, die meteen enthousiast was over het idee om een van zijn bijenvolken te verhuizen naar de Clauscentrale. De bosrijke omgeving is heel geschikt. Er is volop nectar te vinden voor de bijen. En om de nieuwe bewoners nog meer te verwennen, hebben we bloemen gezaaid voor de deur van de bijenkast. Dat doen we trouwens ook om de biodiversiteit op de dijk te bevorderen. En voor de omwonenden en de vele wandelaars en fietsers op de dijk, want die genieten ook van de mooie bijenoase. Voor hen hebben we een groot bord bij de bijenkast geplaatst met informatie over de nieuwe bewoners.

Projecten

Toekomstvisie

Welke bedrijfsactiviteiten zijn in de toekomst mogelijk op het terrein?

Lees verder

Vergunning

De vergunning wordt aangepast aan de huidige situatie.

Lees verder

Zonnepark Claus

De Clauscentrale gaat voor duurzame elektriciteit.

Lees verder

Je bent misschien ook geïnteresseerd in

Eemshavencentrale

De nieuwste kolengestookte centrale en in de toekomst inzet van biomassa

Lees verder

Amercentrale

Duurzame biomassa vervangt geleidelijk steenkool

Lees verder

Moerdijkcentrale

Moderne en zeer efficiënte gasgestookte centrale

Lees verder